torsdag 25 februari 2010

Drabbad av teknik-tilt

Visst är det hemskt att byta telefon? Som ni märkt lider jag av en akut tekniköverdos och har därför inte bloggat på ett tag. Jag är normalt mycket stresstålig, men när tekniken krånglar blir jag galen. Säger snart som min man "jag gillar inga förändringar, inte ens till det bättre". Jag fick visserligen en i-phone i utbyte mot min krassliga, men flitigt använda och älskade Sony Ericsson. (Den som lärt sig min handstil perfekt). Men omställningen, vilken enorm tidstjuv - alla nya funktioner, telefonnummer osv som ska över, allt nytt att lära sig. Den kan det mesta, dock tyvärr inte min handstil. Jag är dessutom i färd med att byta dator - efter alla PC-år, går jag nu över till Mac. Inte så stor revolution som det kan tyckas, till och med min mångårige PC-frälste och personlige datornörd Håkan har rekommenderat detta byte, eftersom man kan använda WINDOWS på Macen. Jag har lidit av Vistas brister i ett par år nu och ser fram mot bytet. Dessutom hoppas jag att ljuv musik ska uppstå när min nya i-phone möter Mac-datorn, och all information ska sugas upp och bytas ut helt automatiskt... Och visst har det varit fördelar. Jag har twittrat direkt från i-phonen under möbelmässan, och nu försöker jag se om jag kan gå över till world press som bloggverktyg för att lättare ladda upp bilder direkt och blogga från telefonen. Då ni, kommer det inte att bli sådana eftersläpningar som här! Ovanpå allt detta telefonbyte, så har jag i samband med våra världsomspännande PechaKuchaevenemang behövt använda en massa webfunktioner som jag normalt inte orkar bry mig om, som UStream - live broadcasting direkt från Haiti PechaKuchan, intensiv Skyping med Tokyo inför eventet, och sedan Yousendit för att få över alla ljudfiler och bilder och filmer från själva eventen. MEN DET HAR GIVIT RESULTAT: Titta på globala PechaKucha-siten http://www.pecha-kucha.org/   under Presentationer, där både Johan Karlssons och Anna Maria Orrus presentationer nu är bland de populäraste av alla med flera hundra hits på direkten. Men nu ska jag återgå till mera normalt liv, med bloggande i arla morgonstund.  MÅSTE ARBETA PÅ DAGARNA OCKSÅ! Har känt mig intrasslad som i de fantastiska spindelnätskonstruktioner som just nu finns att beskåda på Bonniers Konsthall av argentiske konstnären Tomás Saranceno. Se här en återkonstruktion av Svarta Änkans kokong och nät.

fredag 19 februari 2010

Följ PechaKucha Haiti över världen genom sociala media

Här följer en rad länkar som rappoterar från den massiva globala PechaKuchakvällen som vi genomför i morgon lördag den 20 februari för att samla in pengar till Haiti. I Stockholm välkomnar vi till Berns nattklubb, baren öppnar 19.30, presentationen börjar 20.20. Donera på plats eller skicka en en slant med några enkla webbklick på de presentationer du gillar http://www.pecha-kucha.org/

Följ eventet på


Twitter

http://twitter.com/pechakucha



Facebook

http://www.facebook.com/pages/PechaKucha/158363636498



PechaKucha Tumblr Blog - Quotes you can use for press!

http://pecha-kucha.tumblr.com/



PechaKucha Delicious - Bookmarks of all recent press

http://delicious.com/pechakuchapress



PechaKucha February calendar (check the 20th)

http://www.pecha-kucha.org/night/calendar/



PechaKucha for Haiti Blog

http://pecha-kucha.org/daily/tag/haiti/



PechaKucha Haiti Main Site

http://www.pecha-kucha.org/pechakucha-for-haiti



PechaKucha Main Site

http://www.pecha-kucha.org/

onsdag 17 februari 2010

PechaKucha för Haiti på Berns på lördag 20 februari

Hjälp oss samla in pengar till återuppbyggnaden av Haiti! Helst genom att komma till Berns nu på lördag den 20 februari på Berns i Stockholm, där vi bjuder till PechaKucha kl 20.20 - Vi och 200 andra städer runtom i världen. Presentationerna kommer att läggas upp på den gemensamma webben, http://www.pecha-kucha.org/ där kan du också gå in och välja din favoritpresentation och donera en slant direkt med kreditkort med några enkla knapptryck. Vi har annars med oss en hink på kvällen som vi tänkte fylla. Pengarna går oavkortat till Architecture for Humanity, som tagit initiativet till denna världsomspännande aktion tillsammans med PechaKuchas grundare Klein-Dytham Architecture i Tokyo. Läs mera på www.pecha-kucha.org/pecha-kucha-for-haiti  Presentationerna kommer att pågå live på plats, men också uppstreamade på webben. Målet är 200 städer, 200.000 i publiken och 1 miljon USD insamlade på en vecka. Vi har en rad spännande talare på Berns i Stockholm på lördag kväll från kl 20.20 (Baren öppnar från 19.30):

Anna Maria Orru, Arkitekt och forskare, http://www.scene-thinking.com/, http://www.annamariaorru.com/
Martin Willers, designer och strateg på Sveriges arkitekter, http://www.peoplepeople.se/
Filipe Balestra, Arkitekt, Urban Noveau http://www.urbanoveau.com/  http://www.filipebalestra.com/
John Manoochehri, grundare och sustainability designer http://www.resourcevision.se/
Anders Wilhelmson, arkitekt och grundare av http://www.peepoople.com/
Peter Hallén, design arkitekt, http://www.peterhallen.se/
Johan Karlsson, http://www.emergencyhousing.se/ och http://www.chen-karlsson.com/

PechaKucha är ett presentationsformat uppfunnet av Klein-Dytham Architects i Tokyo som går ut på att alla talare får 6 minuter och 40 sekunder i rampljuset genom att visa förprogrammerade 20x20 bilder - 20 bilder, varje bild i 20 sekunder. Informellt, informativt och inspirerande!



måndag 15 februari 2010

Nu är det modevecka igen!

Februari är verkligen designmånaden, har knappt hämtat mig från förra veckans intensiva, men givande program. Blir inte så mycket mode för mig denna vecka, men har massor att berätta från mässan och programmen under förra veckan. Ligger efter förstås, men har twittrat några direktintryck via min nya i-phone. Ska också försöka mig på ett snabbare bloggverktyg via telefonen så att jag kan vara mera här och nu.

torsdag 11 februari 2010

Regionalföreningskonferens på Skeppsholmen, gnistrande sol och kyla

Paul Smith och Giulio Cappellini två av superkändisarna på mässan, fler kommer...

Det får bli summering till helgen - twittrar så länge!

Har måst twittra från min nyanskaffade iphone för att hinna med att berätta om allt. Stockholm är en verkligt internationell mötesplats under designveckan, ALLA är här, storleken på staden är perfekt, man kommer fram överallt och hinner med 4-5 evenemang på en kväll. MEN, det tar alldeles för lång tid att lägga upp bilder här. Kikar på ett nytt bloggformat med wordpress, där jag också ska kunna skicka direkt från min iphone. Få se om det funkar bättre. Hann bara ut till mässan en förmiddag, men ska åka ut och titta i lugn och ro på lördag, när många av de internationella gästerna rest hem. I onsdags hade vi våra egna evenemang, The Material Gap och PechaKucha för 20:e gången i Stockholm. Berns kammarsal och baren räckte inte till. Många fick vända i dörren, fullsat på seminariet och när PechaKucha skulle börja var det närmast kaos. Nästa år behöver vi Kina-teatern. Igår hade vi också regionalföreningskonferens och sedan var jag med på den trevliga och årliga juryomgången för Electrolux Product Award. Idag har vi styrelsemöte då vi ska teckna på årsredovisningen till regeringen, lämna in budgetunderlag och ta den tuffa budgeten för 2010. Efter styrelsen Designboost, så jag ska propagera för den stora PechaKuchan den 20 februari som vi håller över hela världen för att samla in pengar till återuppbyggnaden av Haiti, på initiativ av Cameron Sinclair från Architecture for Humanity. Arbetet på Haiti är redan igång, men vi ska samla så mycekt vi kan.

Avspänd mötesplats i duktiga och entusiastiska Offeccts monter, med 22 nyheter,

Mårten Claesson i CKR:s nya soffsystem för trånga utrymmen
Förra årets hedersgäst Ineke Hans har gjort en ljudabsorbent av recyclade petflaskor
Eero Koivisto har genom datorns slumpmässiga design skapat ett snöflingebord som genom datorn kommer ut i en ny variant varje gång den ska produceras - miljoner varianter, alla olika, precis som verkliga snöflingor

Våra första nya Svensk Form-medlemmar, redan 2 timmar efter öppningen

Skön och flexibel dansk belysning, mix av tradition och samtid

måndag 8 februari 2010

Oslagbart bäst igår: Monica Försters installation på Berns!


Rivstart igår kväll inför möbelmässans start idag. Hann inte allt jag ville, men for och plockade upp mina 3 japaner med Kurosaki i täten på Clarion Sign Hotel, de hade dessutom två unga tyska designer med sig, vi stuvade in oss alla i bilen. Jag och fem killar och så begav vi oss ut på designrunda. Första stopp Svenskt Tenn, jag parkerade precis utanför och vi lämnade kläderna i bilen och trängde oss in i massan. Gick nästan inte att komma fram i myllret, men hann att se Mats Gustafsons fina installation "Going Grey" med nytt och gammalt, härliga gamla tennspeglar från arkivet och smycken av Ted Muehling och Mats vackra väggsvanar. Men mest folk, och såna här dagar handlar det om att prata och träffa folk. Titta får man göra senare. Kilade sedan över till Malmstensbutiken och Tyler Brûlé för lansering av deras tillfälliga Monocle Shop och speciella samarbete. Såg inte mycket, men hann träffa Tyler Brûlé, som skulle till Tokyo nästa morgon och öppna en shop där i Aoyama. Peter Hallén som varit borta från scenen länge (Albanien, Oslo och andra uppdrag) dök upp i vimlet igen. In i bilen igen, till nästa källa BERNS, kläderna i bilen, parkering alldeles intill. Vi tappade nästan andan när vi steg in genom dörren och mötte Monica Försters fantastiska och sagolika stora asiatiska lyktor - helt gjorda i vanligt vitt 200 grams papper - belysta så att de sken som silke. Konstruerade så att de bara kan vikas ihop platt och fraktas. Hon är begåvad hon. Alla var entusiastiska, Cappellini var förbi och ville ha dem. Svenska Shanghai Expo ville ha dem... kan tänka att det skulle passa perfekt i vår paviljong. Jag vill ha med dem i Swedish Love Stories i Milano..... Roligt att Monica valt att lägga tid på ett så storslaget och helt konstnärligt projekt. Vi är så tacksamma! Sällan man blir så berörd, känner att det blir det bästa på hela veckan! Men, jag och mina fina killar skulle förstås vidare. Såg att klockan redan gjorde det omöjligt att hinna till Senab, som jag hoppats, utan vi for vidare till Offeccts VIP-visning för journalister och gäster i deras läckra CKR-showroom på Torsgatan 14. Luca Nichetto visade upp en rad poetiska och läckra föremål, helt omistliga förstås, som hans cocktailcrusher i silikon. Sånt som man bara måste ha! Vi har glädjen att ha Luca i Stockholm ett tag tack vare kärleken. Han gjorde en fin PechaKucha hos oss för något halvår sedan. Annars var vi ganska star struck under kvällen. Otroligt vad Stockholm Design Week numera drar en fantastisk publik av kända designer, press o producenter från hela världen. Och Stockholm är perfekt, lagom stort, man hinner se allt och se varandra. Inte samma avstånd, stök och infrastruktursfrustration som i Milano till exempel. Nu ska vi se om jag hinner lägga in lite bilder innan jag måste åka iväg och hämta upp mitt internationella gäng till mässan. Har tagit bilder med min nya iphone den här gången på prov. Bilderna lägger sig tyvärr huller om buller och jag kan inte redigera. Verktyget fungerar inte. Ni får göra gissningsleken

Nu kör vi med full gas mot Milano igen med Swedish Love Stories 14-19 april

Med is i magen och hjärtat i halsgropen har jag då till sist sagt ja till svensk närvaro i Superstudios i Milano i år igen. Dvs med Svensk Form som avsändare i samarbete med andra aktörer, företag och designer. Superstudio-arrangörerna, med Giulio Cappellini i täten, har varig tålmodiga och låtit mig skjuta fram deadline hela tiden, men nu var gränsen nådd. 177 kvadratmeter mitt i smeten, med Swedish Love Stories som fortsatt tema, i år med en region Dalarna som hjärta, och andra företag som kombinerar tradition och framtid. TRÄ ett centralt tema, med såväl gammalt konsthantverk som de senaste innovationerna med ny och experimentell användning av gamla tekniker. Men det är ännu på idéstadiet och måste landa före 20 februari. Möbelmässan får avgöra om vi får ihop tillräckligt bra företag och designer så att vi kan finansiera och hålla hög konstnärlig nivå. Helt avgörande om man ska finnas på plats i Milano. Hellre färre och värre. Hör av er ni som är intresserade! Ewa.kumlin@svenskform.se HÄNG MED!

Nike på spaningsresa förvånas över svenska ungdomars ointresse för hållbar utveckling

Glömde berätta att jag var ute häromkvällen och åt middag med en grupp från Nike som var här från USA och Holland och spanade bland yngre kundsegmentet , ungdomar mellan 15-20, för studera deras förhållningssätt till hållbar design. Sustainability är stort inom Nike, som har en stark profil och ambition att jobba i rätt riktning. Här fanns varumärkesexpert, designer och materialutvecklare. De hade en grupp i London, en i Paris, en i Sao Paulo och så i Stockholm, eftersom Sverige ”är så långt framme när det gäller hållbar utveckling”. Med mig hade jag Aia Jüdes som just jobbat med organic fashion och streetkultur. De hade haft stormöte på Kulturhuset och samtal med olika ungdomar för att höra om deras vanor. Dagen efter skulle de ha workshop där unga skulle få gå ut och handla jeans som de gillade, en bit tyg osv. Praktiska övningar. Hittills var de förvånade av att ungdomarna var så ointresserade av hållbar utveckling. När det gällde mat OK, men inte när det gällde kläder och produktval. Kanske det helt enkelt var något som satt som en självklarhet i ryggmärgen? Nike trodde inte på moral och gott samvete, pekpinnar utan bara på att det måste bli mode och trend, lust och förebilder som skapar bättre konsumtionsmönster. Själva har de inlett samarbete med många nya aktörer, blir spännande att följa. Likaså är de beredda att dela med sig av sina nya landvinningar och innovationer så att det blir en större rörelse. Blir intressant att följa resultaten, vi kommer att hålla kontakten.


Nikki Neuburger, Koen van Iseghem, Aia Jüdes, Nike designer, Fasil Debeb

söndag 7 februari 2010

Veckan kommer att fyllas av Stockholm Design Week

Det tog halva dagen igår att rensa och skriva ut inbjudningar som kommit till möbelmässan. Har gjort ett eget program för vad jag kan delta i, tyvärr bara två förmiddagar på mässan. Får försöka åka ut efteråt i helgen, när det öppnar för publiken och strosa på egen hand. Det har jag gjort förr om åren. Stockholms Designvecka växer för varje år och har blivit en betydelsefull internationell mötesplats. En styrka är just att man samlat allt och alla kring en gemensam vecka (till skillnad mot de splittrade modeveckorna) Redan i morgon börjar våra internationella vänner anlända från Tokyo, Island osv. och måndagkväll är full av aktiviteter. Försöker hinna Svenskt Tenn, Malmsten, Hästens, Senab, Offecct… men det blir tajt förstås. Har precis skaffat en i-phone, detta underverk, som jag försöker lära mig snabbt så att jag kan twittra direkt när det dyker upp något spännande. Vi har också våra stora egna programpunkter ”The material Gap” kl 18 på onsdag den 10, med Giulio Cappellini och svenska designer & forskare, följt av en PechaKucha fylld med fantastiska talare kl 20.20. Tyvärr sammanfaller det med Arkitekturmuseets öppning av Greta Magnusson Grossmans och CKR, samt Jasper Morrison på Halwylska, men det är nästan oundvikligt denna vecka. Vi försökte kolla när vi publicerade programmet i mässkatalogen, men då allt det andra ännu inte spikat. Internt har vi också en viktig vecka på Svensk Form, Regionalföreningskonferens torsdag den 11 för att fastställa riktningen 2010 och så styrelsemöte på fredag den 12, då vi tar budgeten för 2010 (som vi sköt upp sist) och godkänner årsredovisningen. Jag sitter även i Elektrolux årliga ”product award” jury, som infaller just under denna späckade vecka, den 11 på eftermiddagen. En givande övning. Kikar sen in på Designboost på kvällen och på fredagem, ledsen att jag inte kan vara med. Sovmorgon på lördag hoppas jag!

Veckorna som gick med UNG svensk design, DesignNu, modevecka och en snabbis till London

Sitter nu i helgen och försöker summera ett och annat från de senaste två veckorna. Eftersom jag var bortrest utan internet två helger i rad - Dalarna och London - halkar jag efter. Lägger in några glimtar från:

Grattis Björn Kussofsky - vinnare av Formmuseets vänners DesignNu

DesignNu, DesignS, Stora Designpriset vad är skillnad

Vinnande Svensk Design i Wallpaper och A&W

Tack Inger Dahlander och Mats Nilsson

UNG:s invigning i Falun

Amerikanska ambassadörsparet öppnar dörrarna för svensk kultur

Formens Hus dagsläget

Birgitta Watz’ ateljé en pärla i Frihamnen

Modeveckan som gick

Grattis Björn Kusoffsky och Stockholm Designlab till DesignNu priset!

Björn Kusoffsky framför sitt vinnande DesignNu-bidrag, grafisk profil till konstbiennalen i Venedig, med David Taylors recyclade pokal i handen
Prinsessan Christina invigningstalade varmt om behovet av ett formmuseum i Stockholm  och frågar de nominerade om var de anser de anser att ett sådant borde ligga i Stockholm

Museichefen Lena Rahoult och utställningschefen Annelie Kurttila, flankerade av Formmuseets vänners styrelsemedlemmar Kerstin Wickman och Adine Pontus Grate

Nuvarande ordföranden i Formmuseets Vänner, Denise Persson, hälsar förra ordföranden Prinsessan Christina välkommen, samt Lotta Horn af Rantzien också styrelsemedlem sedan många år. Nedan några av kvällens många unga och duktiga volontärer.

Formmuseets Vänner delade i torsdags ut priset DesignNu på Arkitekturmuseet med performance, musik och mingel. Arkiteturmuseets chef Lena Rahoult välkomnade och Prinsessan Christina höll ett engagerat tal om behovet av ett Formmuseum i Stockholm, något som hon själv i många år verkat för som ordförande för Formuseets Vänner. En kamp som faktiskt pågått sedan slutet av 1800-talet om man tänker efter. Som en symbol för design och konsthantverk som platsar i ett framtida formmuseum har vänföreningen instiftat ett pris DesignNu. Juryn, vänföreningens styrelse, nominerar en kandidat inom disciplinerna industridesign (Tonium, No Picnic Pacemaker), grafisk design (Björn Kusoffsky, Stockholm Design Lab) , konsthantverk (Vallmolapman Eva Davidsson), mode och (Fifth Avenue Shoerepair)möbelformgivning (Fredrik Mattson Tivoli). Alla fick svara på den ledande och markerande frågan om var ett framtida formmuseum borde litta. Vinnaren Björn Kusoffsky ser helst en ny och oväntad plats i Stockholm, något som självklart borde finnas här. Det vinnande bidraget var den sammansatta grafiska profilen för 2009 års konstbiennal i Venedig med motiveringen:

”Björn Kusoffsky och Stockholm Design Lab har med självklarhet och elegans skapat en grafisk identitet för Konstbiennalen i Venedig 2009. Med element från flaggor har man skapat ett system som reflekterar temat ”Mankind Worlds”, håller ihop aktivitetera, leder publiken och samtidigt är ett eget konstnärligt inslag på plats i Venedig. En symfoni med variationer som dyker upp i kataloger och annonser, på affischer, skyltar och fasader. Ett av årets största internationella prestigeuppdrag med en given plats i ett framtida formmuseum.”

DesignNu, DesignS, Stora Designpriset vad är skillnaden?

Flera i publiken och även efteråt har hört av sig och frågat mig vad det egentligen är för skillnad på alla dessa priser som finns? Är man inte insatt är det klart att det är förvirrande! Och på vilket sätt är Svensk Form inblandade i både Design S och DesignNu, och vad är det för skillnad mellan Formmuseets vänner och andra osv. Många har också menat att vi borde återinföra Utmärkt Svensk Form, som ett långsiktigt hållbart projekt. Men nu åter till de tre olika utmärkelserna som jag nämnde från början:

DesignNu – Formmuseets vänners pris, som premierar föremål som platsar i ett framtida formmuseum. (Jag sitter i styrelsen för Formmuseets vänner som Svensk Forms representant)

Design S – Svensk Forms jurybedömda utmärkelse som belönar goda designlösningar och resulterar i en turnerande utställning. I samarbete med SVID, Arkitekturmuseet m fl.

Stora Designpriset - Teknikföretagens pris med prissumma till företag som ökat sin lönsamhet tack vare design. Svensk Form och SVID har varit med som grundare.

Vi skulle alla vinna på att rensa och samla så klart, även om det är det roligt med desto fler som engagerar sig. Men det blir svårt att hålla reda på och otydligt för omvärlden. Vi hoppas förstås att vi i samband med Swedish Design Awards på sikt ska kunna dela ut flera priser under samma evenemang. Som en filmgala. En enad dag för branschen, som vi också förstärker genom att arrangera en kunskapsöverförings och utvecklingsdag Design D. Mera info om detta kommer snart.
Design S projektledare Anna Blomdahl visar upp årets förslag till anmälningsupprop för Svensk Forms marknadschef Kajsa Hernell

Vinnande svensk design i Wallpaper och A&W – Grattis!

Bläddrade i veckan i Wallpaper’s Design Awards 2010, en hel tidning fylld, allt från köksprylar och mode till hus och hotell. Hittade tre svenska vinnare bland de hundratalet premierade: Monica Förster (Best Centerpiece – Liljeholmens ljus Aurora), CKR (Best Storage Hillside for Arflex)och Hästens (Best Bed). Grattis! (Min favorit i samma nummer, som vann best use of colour, om ej svensk är annars Tomàs Gabzdil som tagit bläcket från Bic Blåpennor och färgat in ett helt skåp. Samma kille om ni minns som lät bin formge en vas av vax)

Sen kom ett pressmeddelande om att Front vunnit A&W –Designer of the Year 2010, som delades ut under Kölnmässan i januari. Front- THE QUEENS OF ILLUSION – svenska kvinnliga designer som revolutionerat designvärlden! I sin tur har de också fått utse någon ny och lovande ung talang och valet föll på Julia Lohmann, som bor och arbetar i London. Under åren har en rad kända designer fått A&Ws prestigefyllda utmärkelse från Philippe Starck till Konstantin Grcic. A&W Arkhitektur & Wohnen är ett av Tysklands mest respekterade inredningsmagasin.
Monica Förster framför sina ljus för Liljeholmens under Swedish Style in Tokyo

Tack Inger Dahlander och Mats Nilsson för era insatser för Svensk Form

Vi har ett särskilt ekonomiutskott som förbereder siffror och ekonomiska spörsmål inför varje styrelsesammanträde. Kanske låter överdrivet för en så liten verksamhet som nu endast hanterar 4 anställda och under 10 miljoner, men ekonomiutskottet har verkligen varit ovärderligt som resurs och stöd. När jag tillträdde 2004 hade vi ett negativt kapital på 3 miljoner, och det ville till att vi fick ordning och reda på finanserna om det skulle gå. Tack och lov bildades det ett ekonomiutskott lett av förträfflige Ragnar Boman, som Ingrid Dahlberg på sin tid lockat in i vår styrelse. De har gjort ett fantastiskt arbete genom åren. Ragnar sitter inte längre kvar i styrelsen då hans mandatperiod gått ut, men vi är tacksamma att han accepterar att vara kvar i vårt ekonomiutskott tillsammans med Katarina af Klintberg och Lotta Lundén. Alla ideellt arbetande. Så tacksam att vi har ett särskilt utskott, nu när vi har det tufft igen, men numera i alla fall med ordning och reda. Sista åren har vi genomgått omfattande omstruktureringar, och snart tvingas vi också säga adjö till vår trogna och duktiga ekonomiassistent Inger Dahlander, som i mars går i pension. Ekonomiutskottet tackade av henne i onsdags, liksom Mats Nilsson som tjänstgjort som konsultande ekonomichef i mellantiden innan vi hittat nya former. Han har ryckt in tidigare vid behov och känner oss väl. Inger och Mats stannar över bokslutet, då nyanställda Linnea Lindahl tar över alla böckerna. Det blir inte lätt att klara sig utan dessa våra klippor! Vi får hålla kontakten!
Ekonomiutskottsmöte med avtackning av Inger Dahlander och Mats Nilsson. Bakre raden från vänster: Ewa Kumlin, Linnea Lindahl, Katarina af Klintberg, Ragnar Boman och Lotta Lundén

Amerikanska ambassadörsparet öppnar dörrarna för svensk kultur

Förra fredagen öppnade den nye amerikanske ambassadören det annars så slutna ambassadörsresidenset  Stocholms kultur- och designliv. Matthew Barzun, endast 38 år och med internetbakgrund och hans hustru Brooke Brown Barzun är båda konstintresserade. Genidrag, att öppna upp för kulturen. Skapar good will, kan ligga före politiken och dessutom stannar kultursatsningarna kvar i minnet länge efteråt, när de rest hem igen. Bästa sättet att skapa kontakter som varar. Nu hade de inbjudit svenskboende galleristen Aldy Milliken och hans hustru som är arkitekt att installera en utställning svensk konst och design. Jag trodde först att det bara var ett mingelparty. Det var det förstås också. Alla tackar ja till ambassadörsinbjudan, men jag blev positivt överraskad över hur man verkligen hade tagit utställningen på allvar, införlivat konstverken i miljön, och visade både målningar, möbler och objekt av ett trettiotal namnkunniga konstnärer och designer. Öppet sedan några dagar för publik. Vill vi se mera av!. Hoppas fler ambassader inspireras! Även fler sådana svenska utomlands!

UNG visas just nu i Dalarnas Museum i Falun

Bilade upp i det vackra vinterlandskapet för att inviga UNG7Dalarnas Museum i Falun på morgonen den 23 januari. En liten, men tapper och designintresserad skara hade samlats för att se utställningen och flera stannade även och fikade på Regionalföreningen Dalarnas FORM-café, som håller till i museet. Intressanta diskussioner inne i utställningen kring de tendenser och företeelser som föremålen visar på. UNG7 vandrar sedan vidare till Umeå och Oslo. Jag passade samtidigt på att träffa Carl Larssongårdens pigga nya chef Lena Nyberg, som hade intressanta framtidsvisioner och planer. Sedan en skön avkopplande helg hos mamma i Björbo och på måndag tillbaka till Falun, där Rebecca Ahlstedt (som jobbar med oss i några olika projekt, däribland Milano) hade sammankallat till ett möte på Länsstyrelsen med representatanter från regionen som Theresia Holmstedt Jensen från Kreativa Näringar och Anna-Lena Gull från GävleDala DesignLab. De har en skön och positiv samarbetsanda i Dalarna, som jag hoppas vi kan ta tillvara på i Milano och även i andra satsningar som vi planerar. De verkar vilja vara med. Hoppas jag får anledning att återkomma.
Ungbesökare i Falun med Carl Larssongårdens Lena Nyberg i förgrunden.
Ung Daladesigner gillar inslagen som gör det osynliga synligt (hade själv gått på Konstfack)
Svensk Form Dalarnas ordförande Irene Stegemann med mamma som håller i formcafeet
Givande möte på länsstyrelsen i Falun, Liselotte från Länsstyrelsen, Annelie Nilsson från Svensk Form Dalarna, Rebecca Ahlstedt projektledare, Theresia Holmstedt Jensen kreativa näringar och Anna-Lena Gull GävleDala DesignLab

Dagsläget för Formens Hus i Hällefors – innovativt centrum för hållbar design

Hällefors kommun satsade sig ur krisen för några år sedan med kultur, mat och design. Med brinnande eldsjälar, helhjärtat engagemang från politikerna och hårt arbete har man lyckats bygga upp ett antal institutioner som vände det mörka läget i en positiv framtidsvision: Måltidens hus, Kulturskolan, Skulpturparken, Formens Hus och designförberedande utbildningen FIDU. Svensk Form var engagerat från start i bildandet av Formens Hus, som invigdes med pompa, ståt och glädje, internationella gäster och statsminister på plats under Designåret 2005. Jag sitter i Styrelsen för Stiftelsen för Formens Hus, Svensk Form är en av stiftarna tillsammans med SVID. Stora pengar och många mantimmar lades på att få igång det hela. Att sedan förvalta, bygga upp verksamhet och skapa attraktionskraft på landsbygden är naturligtvis ingen barnlek. Man har valt att inrikta verksamheten mot besöksgrupper av allmän och företagsinriktad karaktär, ett EU-finansierat utvecklingsprojekt om hållbart och innovativt materialbibliotek. Dessutom utvecklande man med internationella designskolor ett emergency houseprojekt, som nu växer vidare i nya former. Den förberedande designutbildningen FIDU ryms också inom Formens Hus. Just nu sitter vi i styrelsen med delikata spörsmål om den fortsatta utvecklingen. Vilka delar ska man bevara och hur ska de växa, få ekonomi. Vilka värden är omistliga och vilka ”darlings can we kill”? Kommunens engagemang är förstås helt avgörande. Framtiden är oviss, men vi tänkter positivt med ambition att tillvara ta kärnvärden och utvecklingspotential.

Birgitta Watz’ ateljé en pärla i Frihamnen

Senaste styrelseammanträdet för Formens Hus hölls i Stockholm i mångsysslande formgivaren och keramikern Birgitta Watz’ ateljé i Frihamnen. En underbart inspirerande lokal, stor och nyinredd med professionellt provkök. Birgitta kan också kallas för mästerkock, hade svängt ihop en underbar, rustik och oemotståndlig lunch med lammgryta och tillbehör. Lokalen går att hyra, kan varmt rekommenderas!! Den ligger på Södra Hamngatan 2 i Frihamnen, kontakta Birgitta på hennes hemsida http://www.birgittawatz.se/