måndag 28 juni 2010

80 sidor Skåne i senaste FORM

Sommarens FORM handlar om Skåne. Fjärde landskapstemat efter Dalarna, Gotland och Småland. Har visat sig vara uppskattat bland våra läsare och medlemmar och ett grepp som kommer att fortsätta. Passar Svensk Form bra med tanke på våra aktiva regionalföreningar. Vi har även tanken att göra likadant när vi gör Sverigesatsningar utomlands. Att gå rakt in i en region och fördjupa, såsom vi gjorde med Dalarna i Milano senast. Berättar mera om Sverige och väcker intresse, så länge vi kan plocka fram bästa kvaliteten. Skånenumret är fyllt av form och arkitektur. Katja of Sweden, Titti Wrange och Anna-modeller, Möbelproducenten Blå Station, unga Apokalups Labotek, Per Friberg, Gunilla Svensson. 10-gruppens jubileumsutställning på Dunkers och naturligtvis Form/Design Center med Birgitta Ramdell i spetsen. Form/Design Center ett flaggskepp för design och Svensk Form sedan decennier mitt i Malmö, välbesökt och välkänt, står nu också inför förändringar. Förmodligen kommer huvudmannaskapet att övergå i Malmö stads och region Skånes regi. Allt för att säkra den långsiktiga finansieringen. Det är tuffa tider för oss alla. Huvudsaken är att denna viktiga mötesplats kan fortsätta verka! Skriver mer om det i min senaste krönika, där jag också säger att vi måste kämpa för att behålla UNG vår utmärkelse för ung svensk form. Har ni bidrag, skicka in före 29 augusti till nästa omgång.  

Svängrum för cyklar i Malmö

Midsommarcykel

Ankomst Malmö Central för FORM release med Skånetema

Mer underhållande ressällskap får man leta efter. FORMs chefredaktör Staffan Bengtsson och jag tog tåget till Malmö dagarna före midsommar för lansering på Form/Design Center av vårt sommarnummer med Skånetema. Staffan har sitt oefterhärmliga sätt att kommentera händelser, människor, medpassagerare och det förbipasserande landskapet. Det gav oss också tid att prata igenom FORM och Svensk Forms läge, nya ideer för framtiden på ett sätt som vi sällan hinner annars. Väl värda timmar. Vackraste tänkbara tid att tåga genom vårt land.    



tisdag 22 juni 2010

Behagliga personalträffar i sommarsolen

Såhär borde vi alltid ha våra måndagsmöten! Förra måndagen samlades alla hos mig på landet i Stjärnhov för att diskutera Svensk Forms långsiktiga framtid och kortsiktiga överlevnadsstrategi. Det är tuffa tider. Igår fortsatte vi mera konkret planering för hösten 2010 och våren 2011 hemma hos Anna Blomdahl i hennes hus Sjöbrinken, nära Orminge. Anna Blomdahl är vår projektledare för Design S, och efter vårt interna planeringsmöte lunchade vi på hennes medelhavsinspirerade terass, tillsammans med Design S-teamet och våra gamla trotjänare Inger Dahlander och Lisa Blomdin, som också bjudits in. Vi får mycket uträttat när vi tar lite mera tid på oss, hösten fylldes på snabbt med program som vi publicerar inom kort på vår webb. Pecha Kucha, HållBar, regionalföreningskonferens, Londonresa för designexport mm mm Vår roll som opinionsbildande medlemsförening förstärks, vi koncentrerar oss på insatser för medlemmarna med allmänintresse för Form och Design parallellt med speciella insatser för våra yrkesutövande designer och företag. Färre och värre är principen. UNG och Design S  är självklara verksamhetsben, liksom FORM, designtidskriften.

Planering på Gåsudden i inre kretsen: Kasja Hernell, Linnea Lindahl, Christine Carendi och Anita Christiansen
Anna Blomdahl välkomnar oss till sitt hus vid Sjöbrinken. 
Gamla trojänarna Lisa Blomdin och Inger Dahlander anländer
I fönsterspeglingen fördubblas vår personalstyrka. Inre gänget kompletterat med Design S-teamet Anna Blomdahl och Emilia Hedman (Annika Björkman saknas på bilden)
  Vår tappra skara - 4 tjänster, 5 personer: Ewa Kumlin, Anita Christiansen, Kajsa Hernell och Christine Sundberg Carendi
Helt OK lunchutsikt hos Anna Blomdahl

måndag 21 juni 2010

Samarbete med SVID inom Hållbar utveckling

Juni är tiden för samråd. Vi träffas i olika konstellationer för att se hur vi kan samverka. Hög tid inom designområdet där vi är alldeles på tok för många små organisationer utan tillräcklig egen kraft. Vi höll ju på att få en fin inramning och organisation genom Designcentret på Telefonplan, men när de planerna sprack, slussades vi alla ut i våra ringhörnor igen och sittter och bevakar våra små revis igen. Men nu börjar det hända saker igen. Vi behöver samarbeta. SVID bjöd in oss på lunch häromdagen, de tre av oss som kunde, och vi kom fram till att vi ska samverka kring Hållbar utveckling och design. Vi har båda flera projekt på gång som kan komplettera och stärka varandra. Ett självklart och tydligt område. Till exempel deras hållbarhetsguide och vår Saving the Planet in Style , två webblösningar som självklart kan kombineras och behöver stärkas. Liksom en skrift, utställning, utbildning- och kompetensutveckling, projekt som vi föreslagit för handlingsplanen osv. Konstruktivt, trevligt och bra.

Fr vänster SVID:s Anne Flyboo, Robin Edman, Hjördis Nilsson, Svensk Forms Ewa Kumlin, Kajsa Hernell, Linnea Lindahl och SVIDs Karin Stener

Nya sakkunniga på Arkitekturmuseet

Vid senaste insynsrådsmötet på Arkitekturmuseet fick vi lära känna ett par av de nya sakkunniga som anställts för de nya uppdragen. Anneli Strömberg Fatty (från Riksutställningar), tar jobbet som publik chef, Monica Pourshahidi (från kulturdepartementet) blir hållbarhets-sakkunnig, Magnus Eriksson (från IASPIS) blir designsakkunnig och Malin Zimm (tidigare chefredaktör RUM) vikarierar som Arkitektursakkunnig. En annan vikarie är Sandra Nolgren under sommaren för programverksamheten. Sandra har jobbat både med RUM och FORM. Känns bra att alla pusselbitarna börjar falla på plats. I höst efter semestrarna sätter sig alla och börjar arbeta fram den strategi som ska gälla för museet. Eric De Groat kom och berättade om museets omfattande samlingar och hur de hanteras, registreras, tillgängliggörs. Museet har över 3 miljoner ritningar, 30.000 volymer tryckt material, en omfattande fotosamling och mängder av dokument. En resurs som kräver både plats och tid. Anneli Strömberg, nya publikchefen, som bara varit på plats ett par veckor, har redan dragit igång. Hon klargjorde vad hon såg som några av sina viktigaste uppgifter, behoven att Strukturera, Kanalisera och skapa Tillit. Strukturera nya uppdraget, berätta om vad man gör och skapa självkänsla - hon håller också på att identifiera publikgrupperna. Monica Pourshaidi, som förutom 10 år på departementet har en rik erfarenhet tidigare från museiarbete, kommer att engagera sig i hållbarhetsfrågor främst ur ett socialt perspektiv och är engagerad i medborgarperspektivet och att skapa ett diskussionsforum och debatt som allmänheten kan ta del i. Ett bra uppdrag för museet. Många nya bollar i luften, kul att samarbeta med alla nya som kommer och flera som vi redan tidigare samarbetat med från Svensk Forms sida. Vi kommer att ha nästa HållBar den 7 september tillsammans på museet, i november planerar vi en work shop om framtidens äldreboende och den 30 november hoppas vi öppna utställningen Svensk Frön och kombinera med seminarier om barns rätt till lek och säkerhet i det offentliga rummet. Nu kör vi!

Monica Pourshahidi presenterar vår första gemensamma HållBar
Nya publika chefen Anneli Strömberg Fatty i budgetmöte museets ekonomichef Staffan Jonsson

Museichefen Lena Rahoult med assistenten/projektledaren Ulrika Behm under Design S-festen

torsdag 17 juni 2010

Regeringen tillsätter nytt råd för kulturella och kreativa näringar

Igår offentliggjordes äntligen besluten i ett pressmeddelande om deluppdragen för innovation & design och förmedling inom handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar. Hela handlingsplanen omfattar 73 miljoner över 4 år. I förarbetetet kring innovation och design och i ursprungsförslaget har Tillväxtverket & Vinnova talats om som myndigheter som ska få uppdraget och de ska i sin tur arbete med SVID och Svensk Form. Nu får vi se hur besluten - som aviserades i mars - utformas, de har tydligen tagits utanför listan. Det är alltså Näringsdepartementet som står för fiolerna och Kulturdepartementet som ger uppdragen formellt.Det går både fort och långsamt - helst ska förstås resultat och handlingskraft manifesteras så snart som möjligt. Det blir många pressmeddelanden... Vid sista mötet med de berörda myndigheterna +´SVID och Svensk Form - vi är väl ett femtontal - så berättade man just att ett råd skulle tillsättas - och att det skulle bestå av ca 17 LEDAMÖTER!!! på grund av att området är så brett och att de i sin tur ska samråda med alla berörda ca 15 myndigheter och organisationer. Jag blir lite skraj måste jag erkänna, hur ska det arbetet se ut och konkretiseras med alla dessa inblandade? Inga särskilda medel avsatt för själva rådet, det ska tas ur verksamheterna. Innovation & design-uppdraget har föreslagits till 15 miljoner över tre år - dvs 5 miljoner per år som på något sätt ska gagna regionala insatser. Vi får se var det slutar. Vi har nu suttit i dessa förberedande möten inför uppdraget och försökt hitta strukturer, system och framkomliga vägar. Tror inte jag passar så bra för byråkratiskt arbete. Så litet som Svensk Form är just nu, är det nästan omöjligt att för mina arbetstimmar att sitta "gratis" på många dagarnas tankesmedja för ett uppdrag med stora visioner och framtidsutsikter, men som egentligen handlar om väldigt lite pengar i realiteten. 

Per-Olof Remmare från Tillväxtverket, flankerad av från vänster Anna Haag, Näringsdepartementet, Lars Nyberg Tillväxtverket, Mattias Esbjörnsson, Vinnova och andra deltagare från de olika myndigheterna som berörs. Ett tjugotal samlades på mötet

En tjuvtitt in i nya 5-stjärninga hotellet Nobis på Norrmalmstorg


Lunchade på Dramatens terass för första gången häromdagen, med härlig utsikt och Stockholm från sin bästa sida över Nybroviken. Lunchsällskapet var järngänget från Telefonplanstiden, med de storstilade planerna på Designcentret i Designens Hus på Telefonplan 2006-2007. Vi som åkte på bench markingresa till Amsterdam exempelvis för studier i hur man jobbat med nya designarenor där.  Lennart Berg, som då var projektledare för det hela på AP-fastigheter är idag VD för byggföretaget ebab Stockholm, som jobbar med en rad spännande projekt, bland annat nya hotellet på Norrmalmstorg. Till lunchen kom även Ulrika Behm, som då var Svensk Forms projektledare för Telefonplan och idag jobbar på Arkitekturmuseet, samt Renée Padt, idag på Konstfack, som då tog fram en rapport med jämförelser mellan designcenter över hela världen för oss för Telefonplan. Karolina Kaiser, arkitekten från Wingårdhs som höll i Designens Hus, är idag Stadsarkitekt. Tyvärr fick hon lämna återbud samma morgon pga sjuka barn. Vi får göra om det. Efter en kort stund av beklaganden över att inget blev av vårt långt gångna arbete den gången, och över avsaknaden av en rejäl arena för design i Stockholm, gick vi raskt över till dagsläget och framtiden. Vi får säkert anledning att samarbeta igen, exempelvis inom området som vi nu ska ta tag i med hur vi designar för vårt äldre liv och boende - både privat och offentligt. Lennart starkt engagerad. När vi njutit av utsikten och lunchen, tog Lennart med oss till en tjuvtitt in i nya 5-stjärniga hotellet som de bygger på Norrmalmstorg i gamla byggnaden, där stora Norrmalmstorgsdramat utspelade sig i valven som ledde till begreppet "The Stockholm Syndrome". Det blir ett pampigt hotell, 5 stjärnor, över 200 rum, sviter och smårum, innergårdar, restaurang, bar... ska vara klart i november-december. Vi träffade projektledaren och mannen bakom,  Ralf Thalén, från Nobis hotel, restauranger och konferens, alltså samma som har Operakällaren, nya Skeppsholmshotellet osv. Även här är det CKR- Claesson Koivisto Rune som är arkitekter och designer bakom hela konceptet. Ovanligt dova färgskalor för att vara dem, mörka träslag och de verkar ta ut svängarna något lite mera än det mera strama förhållningssättet på Skeppsholmshotellet. Spännande att få en förhandstitt, sover gärna där en natt!
Renée Padt, Ulrika Behm och Lennart Berg på Dramatens lunchterass

Nobisgruppens man Ralf Thalén berätta för oss om koncept och hela fantastiska projektet, här med Jan Skald från ebab som bygger det hela och Renée Padt från vår grupp.

En titt in i den kommande sviten, nere första rummet. Uppe huvud-sovrummet. Helt OK.

Gästerna kan se hel innanmätet och urverket av det stora Linderothska kalenderuret, som en urmakare kommer och vrider upp en gång i veckan.



Diskussion pågår om vad man ska göra med den jättelika Gunnar Cyrén-lampan som hänger från taket på den fina innergården. Tas ned? Stannar kvar? Någon som vill köpa?
Ulrika testar prov-klädskåpet som CKR ritat och som tillverkats i Botswana hos deras specialpartner som också tillverkat det fantastiska långa matsalsbordet på Skeppsholmshotellet

söndag 13 juni 2010

Svensk Forms framtid

Personaldag på landet i Stjärnhov. En annorlunda sådan. Förr om åren var vi betydligt fler, nu är vi bara fem kvar. När jag började på Svensk Form var det Designår och alla, inte minst politikerna, slog på stora trumman för design med stort D. Då var vi 25 på kansliet. Idag fem. Satt först och planerade program och struktur för  dagen på samma sätt som tidigare, men kom på att det är ingen idé med för hård programläggning när vi är så få. Vi har våra givna ämnen, och dem kan vi diskutera under promenad, när vi äter, fikar, diskar, bastar osv. Alla kom ut till vårt lantställe Gåsudden igår kväll. Christine Sundberg Carendi, Anita Christiansen, Kajsa Hernell och Linne Lindahl. Järngänget. Vi inledde med utvärdering av det gångna halvåret till välkomstdrinken. Konstaterade att vi trots alla neddragningar har svårt att klara ekonomin. Vi borde ha 2 miljoner kronor mer till själva verksamheten för att klara alla grundåtaganden. I år kommer vi att gnaga på det egna kapitalet, som inte är stort, det är ett utmaningens år. Ett avgörande år. Men visst, föreningen hade ett underskott på 3 miljoner när jag började, och det har vi vänt tillsammans. Nu har vi en helt annan koll, men det är ändå tajt sedan stora statliga bidraget övergått till Arkitekturmuseet. Utmaningen blir att ta oss igenom nålsögat. Utveckla tjänsteerbjudanden som inte kräver för stora arbetsinsatser och öka medlemsstocken. Många kommer utifrån med nya goda affärsidéer och förslag, men glömmer att det kostar arbetstimmar och kräver investeringar som vi inte har i nuläget. Vi måste klara den svåra balansen att hålla igen på resurserna och samtidigt skapa branschnytta för att ha relevans. Gasa och bromsa. Det ska vi diskutera idag, när vi promenerar runt i nejderna. Det kommer att gå på något sätt. Viljan och entusiasmen är det inget fel på. Ett tajt team.... har nu återvänt. Vi rensade hårt och kom fram till vissa givna områden - medlemmar/bredd/folkbildning å ena sidan och specifik branschnytta å andra sidan. Nästa måndag sätter vi detaljprogram och datum för höst och vår 2011.

torsdag 10 juni 2010

Tio S och två hedersomnämndanden för god design

Bajspåsen Peepoo fick extra hedersomnämnande för hållbar design som kan bidra till att lösa ett gigantiskt dagligt sanitetsproblem för 2,6 miljarder människor. Framgångsrika företaget POC, fick också hedersomnämnande för sin konsekventa och väl genomförda designstrategi. Det var verkligt glada gäng som tog emot utmärkelserna på scenen i tisdags i tältet på Arkitekturmuseet ur kulturministerns.  Bakom Peepoo står arkitekten Anders Wilhelmsson tillsammans med Camilla Wirsén och Peter Thuvander bl a. Grundaren av POC (namnet kommer faktiskt från Piece of Cake) Stefan Ytterborn där det hela började i hans egen passion för  skidåkning och extremsporter kombinerat med skickligt design management. Idag är de ett helt stort kontor med kunder över hela världen. Amerikanska landslaget i utförsåkning använder exempelvis deras produkter.  Bland de 31 nominerade bidragen, som alla visas i den turnerande utställningen, var det 10 lyckliga som fick ta emot själva S:et:


Bahco Handsaw System

BAHCO HANDSAW SYSTEM

Ett helt nytt sätt att tänka såg och ett nytt sätt att såga. Individanpassat handtag, bladbyten med hög precision och uppgiftsanpassade sågblad. Holistisk syn på design, som förenar säkerhet och komfort samt användning för höger- och vänsterhänta. Ett proffsverktyg med skön ljudeffekt.  Läs mer...
Högupplöst CableCup

CABLECUP

Listig belysningslösning på ett vanligt irritationsmoment hemma: Sneda och nedåtglidande sladdkåpor. Cablecups fiffiga och enkla ut-och-in-montering gör att kåpan sitter rakt och tätt mot taket. Fin, annorlunda rundning med både modern och klassisk känsla. Potential: all världens taklampor. Läs mer...
Högupplöst Claesson Koivisto Rune

CLAESSON KOIVISTO RUNE W101

En potentiell massprodukt – en läslampa som innebär ett steg mot en mer hållbar framtid både i klassrum och på kontor. Lampan är tillverkad av miljövänligt papper, med hjälp av tekniskt nytänkande och miljöanpassad produktion. Formen är lekfull och påminner om japansk origami. Lampan vittnar om den kreativitet som miljöutmaningar kan inspirera till. Läs mer...
Högupplöst La Biennale Di Venezia

LA BIENNALE DI VENEZIA

Innovativ grafisk designlösning som förenar internationellt formspråk med ett svenskt uttryck. En tydlig profil i elegant dialog med biennalens konst och stadens arkitektur. Tjugo olika katalogomslag och åtta affischer varierar och förstärker biennalens tema: ’Making Worlds’. En design som inbjuder till diskussion om historiska referenser, nationell identitet och internationalism. Läs mer...
Högupplöst PeePoo

PEEPOO

En produkt som tar tag i ett snabbt växande hygieniskt och socialt problem världen över. Listig konstruktion, lättanvänd och genomtänkt hantering. Om Peepoo kan distribueras i stor skala kommer det få stor betydelse för mänskligheten, radikalt minska sjukdomar och dessutom kunna resultera i näringsrika mylla – något som vår jord så väl behöver. Läs mer...
Högupplöst Profoto

PROFOTOS BLIXTGENERATOR D1

Innovation i flera dimensioner. En produkt som utstrålar kvalitet och professionalism. Lika bra för fotograferande användare som för tillverkarens affärsnytta. På en globalt sviktande marknad tog blixtgeneratorn sin uppfinnare ur krisen och fram till en mer lönsam position. Läs mer...
Högupplöst Staffan Preutz Design

STAFFAN PREUTZ DESIGN

Glasögon med unika funktioner i material, konstruktion och form. Ger tyngd åt begreppet lättviktighet. Bågarna anpassar sig till bäraren, sitter perfekt och återgår sedan till sin ursprungliga form när de inte används. Den sofistikerade produktionsprocessen möjliggör variationer anpassade till kunder i både Västerlandet och Asien. Läs mer...
Högupplöst SVT Play

SVT PLAY

En förebild för svenska tjänsteföretag. Banbrytande stilbildare som starkt fokuserar på nytta och snabbhet. Ett bra exempel på snyggt formgivna tjänster av hög klass, avsedda för masspridning. Läs mer...
Högupplöst Symbiocity

SYMBIOCITY

Ett bra exempel på hur man kan samarbeta för ett hållbart stadsbyggande i en värld av ökande miljöproblem. SymbioCity visar hur en plattform kan åstadkommas för exportföretag av svensk miljöteknik. SymbioCity är ett lyckat exempel på hur kommunikation kan samla kraft för att ta tag i komplexa frågor.  Lätt att förstå, smart paketerat med humor och självdistans. Genast blev den hållbara staden lite möjligare. Läs mer...
Högupplöst Vpd

VPD-SYSTEM

Attraktiv design som utlovar säkrare färd för både cyklister och skidåkare. Vidareutveckling av ett chockabsorberande material från bilindustrin. Lösningen att bygga in den skyddande ryggplattan i en väst är föredömlig. Teknikutveckling nära kroppen på en extremt snabb och konkurrensutsatt marknad. Läs mer...

Folk och vimmel under Design D & Design S

Juryns ordförande Jakob Lind och projektledaren för Design S, Anna Blomdahl, läser upp juryns motiveringar till vinnare för pressuppbådet. Jakob och Stefan Ytterborn i färgstarka byxor, dagen till ära.
Utställningen på plats i Arkitekturmuseet
Cameron Sinclair, Filipe Balestra, John Manoochehri