fredag 9 juli 2010

Glad sommar till alla!

Jobbar nu sista dagen före semestern, och kommer även att bli mera sporadisk på bloggen. Jag finns tillgänglig hela tiden via epost och mobil. Kommer aldrig mera att göra misstaget att ta hel epost-semester som jag gjorde för några år sedan. Kom aldrig ikapp efteråt, ett rejält stressmoment. Passar mig bättre att ta en liten  seans vid datorn varje dag, beta av post och akuta ärenden. Världen stannar ju inte för att Sverige stänger. Vill önska er alla en underbar sommar! Tänker särskilt på alla er i våra regionalföreningar runtom i Sverige, som jobbat ideellt och hårt för att stimulera designutvecklingen på olika sätt! Som sommarhälsning, sätter jag in en bild från vårt årsmöte i maj ute på Dalenum på Lidingö hos Stockholms regionslföreningsrepresentant Per Östling till vänster.

Adjö Almedalen - tisdagen kulturens dag

Lämnade Visby redan tidigt på tisdagsmorgonen. Rätt mätt på intryck och mingel, trots att tisdagen lovade att bli veckans mest kulturspäckade dag.  Men media är ju flitiga, så jag fick ju allt serverat även på hemmaplan i koncist format i radio och TV. Intervjuer med Stina Oscarsson, som initierat den stor kulturdemonstrationen genom staden och debatt mellan Lena Adelsohn Liljeroth och Leif Pagrotsky om kulturpolitiken. Det var mest gamla vanliga röd/grön kontra alliansen-anklagelser och -argument samt   diskussioner kring portföljmodellen. Stina Oscarsson försökte säga att kulturen ville något mera, att komma åt det som är sårbart, onåbart och icke mätbart. Men det är verkligen svårt att fånga kulturens värde med vanligt kulturpolitiskt vokabulär. Det verkligt positiva är om kulturen för första gången blir en valfråga. Är det så? Eller var det just bara idag? Positivt är också att Almedalen inte bara blivit en politikervecka, utan plats för många andra aktörer bland de 1400 programpunkterna och många minglen. Inte minst kultur. Visby, perfekt i sin storlek, där alla verkligen informellt kan mötas, unikt i världen. Och än större tillgänglighet idag just tack vare media och alla nya sociala mediakanaler. Av egen kraft.
Sång och underhållning från Länsteaterns scen under kulturminglet i Almedalen 7 juli 

onsdag 7 juli 2010

Baltic Writers' Center samlade upp kulturutövare under veckan

Härligt att besöka Östersjöns författarcentrum igen. Sist jag var här firade vi 10-årsjubileum sedan bildandet 1993. Nostalgiskt och varmt välkomnade. Förundras fortfarande av resultaten av de två stora författarkryssningarna i Östersjön och Svarta Havet, som vi på initiativ av Sveriges Författarförbund och dåvarande driftige ordföranden Peter Curman genomförde i början av 90-talet. Först i ett ryskt fartyg strax efter Sovjetunionens fall med författare och översättare från hela Östersjöområdet. Sedan ett par år senare i Svarta Havet och Egeiska havet med 400 författare och översättare från 28 länder. Otroliga företag, hur klarade vi det? Att skaffa båtarna, alla pengar och få ihop alla deltagare. Vi hade börjat skaffa datorer, men den första kryssningen skedde med fax och telefon. Min roll var att samordna det praktiska, så jag vet vilket jobb det var att faxa sig igenom nätterna till Georgien och Abchasien osv, och jag placerade ut alla deltagare i hytterna, först hemma på middagsbordet. Hursomhelst, ledde det till många resultat och fortsätter alltjämt. Två tydliga fysiska är just detta INTERNATIONELLA författarcentrum på Gotland, samt ett systercentrum på Rhodos, som båda kom till i kryssningarnas spår. Tack käre Peter för att Du orkade driva på dina högt flygande ideer!! Det var stort. Större än vi anade då.

Under Almedalsveckan hyste centret in en rad kulturpersonligheter. Nuvarande centrumföreståndaren Lena Pasternak välkomnade med öppna armar. Bland gästerna Kerstin Brunnberg Kulturrådsordförande, Jonas Andersson från Framtidens Kultur, Dramatikerförbundets Susin Lindblom, chefen för Kulturhuset Eric Sjöström m fl dramatiker och författare från olika länder. Länsteatern på Gotland hade ordnat ett ambitiöst program. Bland annat förstod jag att Sture Carlsson, förbundsdirektören för Svensk Scenkonst tillsammans med Kerstin Brunnberg skickligt har utfrågat talespersonerna för kulturen från varje parti. Eric Sjöström, har förresten bloggat löpande om kultursamtalen och seminarierna under veckan.

På söndagkävllen ordnade centret ett mingel för och med alla som bodde där i veckan samt lite inbjuda. Jag var så rörd och varm och glad och uppfylld av att vara där igen och se hur allt fortsatt.

Förlängde glädjen med måndagsfrukost med min käre vän och vapendragare för kryssningarna, poeten Peter Curman dagen efter i centret. Vi satt där en stund och samspråkade, medan alla övriga kulturknuttar som bodde där gav sig ut på olika debatter och seminarier. Peter har nya kryssningsplaner på gång - pakistan, israel, palestina och arabvärlden är med i diskussionerna. Minst sagt utmanande i dagens läge, men med tanke på vad de förra kryssningarna åstadkommit är det onekligen tänkvärt.

Peters fru, Susin Lindblom hade gjort iordning ett fint uttrag över alla kulturprogremmen. Allt jag hann i den vägen var att slinka in en stund på Länsteaterns stora mingel på måndagskvällen. Missade också den stora kulturmanifestationen som Stina Oscarsson initierade, liksom många av de övriga 1400 seminarierna och godbitarna, eftersom jag flög hem redan igår morse. Men jag fick ändå tillräckligt med nya uppslag och trådar att utveckla som kommer att räcka länge. En god första gång.

Vänstern bytte namn till Välfärdspartiet för en dag

Inte lika trångt i Almedalen när Lars Ohly talade som när statsministern inledde veckan, men löftena var många om hur vi i Sverige ska kunna uppnå Världens Bästa Välfärd! Lätt att hålla med om det vore drömmen med ett samhälle som erbjuder fri skola, sjukvård (inklusive tandvård) och rätt till bostad för alla. Dessutom fri kollektivtrafik för alla överallt! (applåder) Lätt att lova i opposition förstås. Samtidigt som han räknade upp alla visioner och önskvärda förändringar så sade han inget om hur det skulle betalas. Det är en annan femma. Lärde mig också något nytt som jag ska hem och berätta för mamma som bor i Björbo - skillnaden mellan hemtjänstkostnaderna i alla kommunner. I Övertorneå kostar hemtjänsten 85 kronor i timmen, medan det i Vansbro kommun (och för mamma) kostar 350 kr i timmen. Hmm...

Robin Edman seglade till Almedalsveckan

SVID:s chef och segelentusiasten, Robin Edman, tog tillfället i akt och seglade ner till Visby och lade sig it i den lugna fiskehamnen med egna stiliga segelbåten, perfekt lösning för boende för sig och hustrun Marie hela veckan. Vädret hjälpte förstås, och jag fick tillfälle att inspektera skönheten över ett glas i sittbrunnen mellan seminarier och Lars Ohlys tal!

måndag 5 juli 2010

Lekfullt anslag på Företagarna & Genrators kreativa seminarium

Hur kan vi öka exporten för de kreativa företagen? Moderatorn Thomas Frostberg, Sydsvenskan, valde att lägga upp panelen på ett  mera lättsamt sätt med en idoljury och två lag. Säkert uppskattat av publiken, för två timmars paneldebatt som det utannonserades i programmet kan ju bli segt. Efter en rapp och energisk inledning av Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson (läs hennes blogg!) fick konsulten och bloggaren Tobias Nielsén ge bakgrund till begreppen kulturella och kreativa näringar, som han rapporterat om på sin och Emma Stenströms välskrivna blogg kulturekonomi.se . "För 10 år sedan hade företagarna inte ordnat ett sånt här seminarium" Där har det hänt massor de senaste åren. Sektorn tas på allvar och får alltstörre handelsbetydelse. Tidigare har vi fokuserat bara på de stora jättarna, medan de här näringarna till 98 % är riktigt små företag, med mellan 0-19 anställda, ofta ensamföretagare. Han gjorde själv i sin inledning en bra sammanfattning på hur exporten kan stärkas genom praktiska insatser i samband med exporten, före exporten: Företagen måste kompetensutvecklas till att bli riktigt bra, att locka hit företag och projekt är också ett sätt att stärka exporten, liksom Större insatser, Rejäla tag och lyckade exempel som drar med sig andra.


Sedan delades vi upp i två två lag som fick varsin uppgift att lösa i separat rum, för att sedan bedömas av idoljuryn Tobias Nielsén, Exportrådets chef Ulf Berg och Generators VD Johanna Skanze. I vårt lag handlade det om åtgärder för ökad export för mode och design. I laget modeskaparen Carin Rodebjer (som just öppnat butik i Visby), Kulturministerns trevlige stabschef Henrik Toremark och jag. Mer pengar förstås - fantasilöst tyckte Henrik såklart - men icke desto mindre sant. Men vi var alla eniga om att LÅNGSIKTIGHET, och mera SAMORDNING mellan de olika offentliga aktörerna skulle hjälpa. Allt som Tobias sade inledningsvis, men också i samband med utlandssatningar att det behövs en statlig grundplåt, en flerårig strategi och en tydlig HANDLINGSPLAN FÖR EXPORTINSATSER. Eftersom vi var två aktörer inom mode och design ´+ en statlig representant, var det inte läge att presentera behovet av en OFFENTLIG DESIGNPOLICY med tydliga mål. Dock att det är viktigt att ha de rätta kontakterna utomlands, de rätta aktörerna och UPPFÖLJNING. Handfast kompetensutveckling av de små företagen och gemensamma insatser efterlyses. LYSSNA PÅ FÖRETAGENS BEHOV! GÖR! Inga fler skrivbordsprodukter, pläderade jag för liksom för de motton som blivit så framgångsrika för svensk design efter alla års närvaro i Japan: More People than Products, Sharing not showing off och även Fun Friendly and Informal (det öppna icke-hierarkiska svenska) Carin Rodebjer ville ha hjälp i starten, att företagen skulle vässas för olika marknader och att kontaktnätet utomlands var A och O. Henrik Toremark var glad över att man nu genom handlingsplanen ökat samverkan mellan kultur- och näringspolitik, men kunde förstås inte lova mera pengar. Samverkan och långsiktighet. Jag tror också att samverkan mellan de främjande organen måste ökas - UD, SI, Exportrådet, ISA, Kulturrådet - och de som i dag ligger långt i täten med en bra plan: VisitSweden. 


Vi fick en 4 av varje domare (av fem möjliga). Tobias saknade exportdelen i själva handlingsplanen (kanske tur, för det är så lite pengar totalt i alla fall, 73 miljoner, och 15 miljoner för innovation & design över tre år) Förutsägbart, javisst, men låt oss åtgärda


Lag 2, störtade in med charm och härlig kaxighet genom unge Hampus Jakobsson, grundare av det internationellt framgångsrika och i Sverige relativt okända företaget TAT -  The Astonishing Tribe- 
vars mjukvara finns i var 8:e mobiltelefon i världen!! För dem är inte ens svenska marknaden intressant. Företaget består idag av ett gäng tekniska nördar i kombination med extrema kreatörer. Andre lagkamraten, riksdagsmannen (s) Luciano Astudillo, nästan den ende som driver mode- och designfrågor högt på agendan med diverse inspel. De hade en lista på åtgärder som de presenterade. Lite hit och dit, men publiken och vi andra panelister njöt och nickade. De krävde fyra - eller fem, eller sex - steg


- open source helt tillgänglig basinfo på webben, som redan finns hos myndigheterna- t ex tullrestriktioner,
- låt fler pröva på - redan i skolan - som det varit inom musikskolan, mera slöjd och andra kreativa områden


- Skifta fokus från stora företag till små företag. Hjälp individer att starta företag, att lyckas (här har handlingsplanen verkligen något att tillföra)


- tvinga ihop olika kompetenser, grundforskning + ingenjörer + kreatörer. Tävlingar, utbildningar osv (här kan vi tillägga att tvinga ihop departement också)


- satsa mera på grundforskning  


Sedan talade de också om hur bra det fungerade med den fria svenska öppenheten utomlands, att vi skulle använda oss ännu mera av den. Där har vi konkurrensfördelar mot Asien, som Korea, japan osv.


Hade det funnits hade Hampus kammat hem charm- och estradörspriset tror jag.  Hursohelst fick de två femmor, men dock en trea av Tobias, som även här saknade exportperspektivet. 
De vann alltså med 13 mot 12. 


Tobias Nielsén inleder kreatörsseminariet
Hampus Jakobsson, grundare av The Astonishing Tribe, övertygade oss alla och var det perfekta exemplet på ett framgångsrikt entreprenörsdrivet kreativt företag
Publiken på det kreativa seminariet
På kvällen bjöd Företagarna till generöst mingel, där även David Batra steg upp på scenen och drev med sig själv och oss alla som deltog i Almedalsveckan. Faktiskt riktigt rolig och inte bara under bältet.

I vimlet i Visby träffar man alla

Det går inte att gå fem meter utan att träffa folk man känner. Visby är perfekt storlek för överblick och gemensamma träffpunkter. Fritidsklädda ministrar och toppar utan gate keepers vandrar omkring och är öppna för samtal. Guldgruva för journalister, unga tjänstemän och organisationer som vill nätverka och inspireras. Det är min första gång här och jag njuter förstås också av att insupa den både avspända och samtidigt uppskruvade stämningen som råder här. Energin kändes redan vid bagagebandet på flygplatsen. 1400 seminarier i veckan, det gäller att sticka ut! Synd på PechaKuchan som sagt. Här några av alla jag träffade, glömde ofta att dra fram kameran, uppslukad av själva mötena som jag var.

Generators ensamma turbo-VD Johanna Skantze, som initierat programmet jag ska delta i morgon om kreativa näringar, tillsammans med Thomas Frostberg från Sydsvenskan som ska moderera seminariet.  Planeringsmöte på självklara baren vid Donners Plats 
Dalkullor i förskingringen Agneta Groth från Sydafrika och Gerda Kylenstierna som har hittat eget hus i i vackra Visby (bördiga från Falun)


Chefen för VisitSweden Thomas Brühl som har bra koll på läget, strategier och visioner om nation branding som ligger rätt i tiden


Hållbar designer Martin Willers - trött på att alltid få reprsentera den nya unga generationen med en klapp på axeln


Vår gamle Japanvän Mattias Bergman har lämnat Exportrådet för att gå över till Springtime - Springtime hade ordnat Allsång på baren Friheten på Donners Plats - klev in en stund och sjöng kampsånger med dem med ny twist med referens till aktuella valrörelsen. Träffade också vännen Ulf Dinkelspiel, tidigare chef för Exportrådet som är ordförande på Springtime. Fick också en fin introduktion till hur hela Almedalsveckan började på Palmes tid av deras egen inhouse guru 
Modeskaparen Carin Rodebjer har öppnat egen butik i Visby  
Känd svensk polischef på span i stan


Outtröttliga Gudrun Schyman dök upp i flera paneler och valtalade i timmar utan manus på Donners plats i går eftermiddag. 30 timmars arbetsvecka ville hon ha bland annat och så passade hon på att bränna upp 100.000 kr!! Snacka om effekt.

Reinfeldt överraskar med humor och kängor

Rekordpublik i sommarvärmen igår i Almedalen när Reinfeldt inledde som förste partiledare. Och han överraskade med att ta fram en grabbig humorstil, långt ifrån den torrtråkige och samlande landsfadern som han annars anlägger. Nu skämtade han, slängde kängor och ett och annat skamgrepp.  Inledde med att avväpnande räkna upp alla ord som statistikknuttarna letar efter Företagare, Sjuksköterska, Arbetslöshet, pensionär, kulturarbetare. För säkerhets skull räknade han upp dem igen och lindade sedan in dem i ordvitsar så att han skulle slå alla andra under veckan. Inga skattehöjningar förstås! Däremot halade han upp en "hemlig" lista ur innerfickan med de röd/grönas alla skatter de tänkte höja och återinföra, fastighetsskatten osv Han bad oss också tänka vilken finansminister vi helst ville se  Borg eller Östros - drog ned applådåskor. Men när han skulle hoppa på Miljöpartiet (läs MW) fick han inte samma gehör. Hursomhelst, jag tyckte det var ett uppfriskande och bra tal - men många kritiker efterlyste statsmannen. Vart tog han vägen? I kväll får vi höra Lars Ohly och Vänsterpartiet, som för en dag bytt namn till Välfärdspartiet. Intressant! Synd att jag åker tillbaka i morgon. Missar massor.

Utsikt från min trädgård i Visby

Morgonutsikten från mitt rum första natten Visby - kan bli värre


En ovanligt vitmelerad koltrast (jo det är sant, grannen visade och berättade) sjöng för full hals

lördag 3 juli 2010

Diskussion om kreativa näringar i Almedalen

Nu lämnar jag Sörmland för att dra iväg till Gotland och Visby dit alla verkar styra kosan denna vecka. Jag är inbjuden av Företagarna och Generator (fd Upplevelseindustrin) för att delta i ett samtal kring Kreativa näringar på export. Vi jobbar ju med utlandsatsningar med syfte att främja svensk design - många av våra företagsmedlemmar är aktiva inom möbler och inredning och vi diskuterar ofta hur vi ska kunna öka deras export. Exempelvis genom en mera långsiktig strategi för vilka marknader och städer vi ska sikta in oss på för gemensamma satsningar. Vi lobbar också för mera officiellt samarbete och politiskt engagemang för intrnationella designsatsningar. Har ganska många synpunkter i påsen, inte minst efter alla år utomlands med erfarenhet särskilt från Japan vad som fungerar eller ej. Svårt också med statistiken på omfattningen på svensk design på export. Många av våra medlemsföretag och designer har sin största marknad utomlands, men eftersom det är mera tjänsteexport är det svårt att få in i våra normala exportstatistik. Det blir hursomhelst intressant, man vet aldrig vad det kan bli av en panel, inte alltid lätt och konstruktivt. Helst hade jag velat köra en PechaKucha Night som kvällsaktivitet, något som vi ursprungligen planerade tillsammans med Generator och Företagarna - ett perfekt format för Almedalen. De har ju börjat köra PechaKucha i Davos också, lättsam och kreativ form, med bra innehåll. En kreativ form för kreativa näringar, men det blev alltså inget med det.

Kreativa näringar på export
Mellangatan 9, Visby
Klockan: 16-18
Seminarium som ska synliggöra företagare inom kreativa näringar samt dessa företags växande handelsbetydelse.

Medverkande

Thomas Frostberg, Sydsvenska Dagbladet (moderator)
Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Företagarna
Henrik Toremark, Stabschef hos Lena Adelsohn Liljeroth
Luciano Astudillo, riksdagsledamot (S)
Ulf Berg, vd Exportrådet
Ewa Kumlin, vd Svensk Form
Carin Rodebjer, modedesigner – driver egna märket Rodebjer
Hampus Jakobsson, grundare The Astonishing Tribe (TAT)
Tobias Nielsén, debattör och forskare inom kreativa näringar
http://www.foretagarna.se/Aktuellt-och-opinion/Foretagarna-i-Almedalen/Foretagarnas-program-i-Almedalen/

Franska Crêpes serveras mitt i skogen i Mölndal

Om ni åker längs väg 57 mellan Mölndal och Gnesta hittar ni  en serie oväntade skyltar "Crêpes 2 km", "Crêpes 1 km" och slutligen "Crêpes". Ganska otippat. Jag har länge varit nyfiken, eftersom det ligger längs vägen till vårt Stjärnhov. Ikväll fick jag stilla min nyfikenhet, då jag bjöds in att fira min vän ia Jüdes födelsedag just på denna lilla franska crêperia mitt i skogen. Hennes konstnärsvänner Patrique och Julia har nämligen slagit ner pålarna där och har helgöppet i en gammal husvagn. I övrigt arbetar de som fria levnadskonsnärer i olika projekt, teatrar mm. Det var en helt surrealistisk blandning av svensk sommarkväll, den varmaste dagen i år, franska pannkakor och levande brasiliansk musik. Modeskapare från Japan, ryska barn, finska sambadansöser... ja helt enkelt en urskön och avspänd blandning.  


Svensk Forms kontor stänger i juli

Verkar redan som Sverige stängt. Det är nästan omöjligt att få tag på någon på telefon. Gjorde en dag full med möten i stan i onsdags och har sedan försökt jobba från landet i slutet av veckan, med telefonsamtal för att knyta ihop olika påsar och ta hand om alla ogjorda slattar. Perfekt med datorer och telefoner som möjliggör att flytta kontoret. Svensk Form har ju inte längre den öppna mötesplatsen för publiken - den finns numera i Arkitekturmuseets regi  - så vi stänger i princip kontoret under hela juli. Men det finns någon där mest hela sommaren ändå. Själv jobbar jag också nästa vecka, i morgon åker jag till Almedalen några dagar och där lär jag väl träffa hela Sverige som det verkar!

Semcon besöker Svensk Form och Design S utställningen

Kul när de nominerade företagen tar tillfället i akt och bjuder in kunder och vänner att se utställningen Design S nu när den finns på plats på Arkitekturmuseet. Som Semcon häromdagen, som bjöd in ett 40-tal medarbetare och kunder till en informell cocktail, presentation och visning av utställningen i sommarkvällen på Skeppsholmen. De har tagit fram en prototyp till en eldriven tjej-chopper. Det blev en otvungen och trivsam tillställning, med diskussioner och socialt umgänge innan sommaren. Kvällens arrangörer var Pelle Östlund, Mats Ludvigsson och Peder Bengtsson från Semcon. Vill mana till efterföljd och hoppas att fler företag tar tillfället i akt i Stockholm och senare när utställningen turnerar vidare i Sverige.

Semcon har själva bloggat om kvällen och verkade sugna på mera samarbete. Semcon är ett av världens största teknik-konsultföretag, med 2600 anställda, varav en ca 800 på Design & Development.  De sätter ihop team av specialister för att hjälpa företag med produktutveckling. Vi hoppas också att Semcon vill  deltr aktivt när utställningen visas ute i världen. Juryns motivering till nomineringen av deras motorcykel för tjejer löd: Eldriven motorcykel – befriad från alla schabloner – utarbetad för kvinnors kroppar och önskemål. Att förvandla ett traditionellt manligt fordon så här förnyar diskussionen om design och kön. Liknande designinsatser skulle kunna tillämpas i många slags produkter. Sådana könsbyten vill vi se mer av.












Välkommen till Stockholm

Berlin 28 juni - flera tyska initiativ för designsamarbete

Glädjande stort tyskt intresse för svensk design på gång just nu. Få se hur vi bäst kan besvara och samordna det. Det är ju en viktig marknad för våra svenska designföretag, och vi skulle kunna göra mycket med lite samlade resurser. Besökte just Berlin i förra veckan - faktiskt för första gången i livet!!  Fortsatte samtalen som inleddes när Kirsten Jurchen från Inpolis och Philipp Züllich från Berlin Designcenter besökte mig under möbelmässan. De vill samarbeta mellan städer, med hållbar utveckling, mat och design. Vi försöker lägga upp en plan på både kort och lång sikt. Design S, UNG och även kunskapsutbytesdagar såsom Design D är aktuella. Design S planeras för Hamburg nästa sommar genom en större varuhuskedja på initiativ av BIrgit Kassovic, tidigare ankare på generalkonsulatet i Hamburg som framgångsrikt visade förra omgången av Design S, och som nu driver PR-företag i egen regi. Ambassadens kulturråd Ulrika Holmgård, som varit mycket aktiv och bra, skulle undersöka vidare. Vi hade många gemensamma ideer och viktigast av allt är att känna att det finns en bra energi och personkemi om vi ska kunna bygga långsiktigt. Designcentret stod inför ungefär samma utmaningar som vi och fokuserade på samma ämnen med hållbar utveckling. Vi diskuterade också de olika städernas profil i Tyskland- som ju är så olika. Likaså att den officiella sidan idag hellre talar innovation, kreativt entreprenörskap och miljöteknik snarare än Design idag - och att vi ändå måste försöka ha med designen som problemlösningsmetod i alla dessa sammanhang. Samtidigt har jag fått en inbjudan att åka till Frankfurtmässan Tendence / Ambiente till hösten - de vill absolut visa svensk design igen och öppna samarbete med Tyska Designrådet. Det är glädjande stort intresse som sagt, få se bara hur vi ska mäkta med och vart resurserna ska komma ifrån.  
Cafémöte med Ulrika Holmgård, kulturråd på svenska ambassaden i Berlin och Kirsten Jurchen från Inpolis. Två power ladies som får saker att hända!
Chefen Cornela Horsch, kommunikationsansvariga Philipp Züllich och svenskfödd medarbetare på Internationales Design Zentrum Berlin - just nu mellan utställningar efter Berlin Designfestival DMY