lördag 3 juli 2010

Berlin 28 juni - flera tyska initiativ för designsamarbete

Glädjande stort tyskt intresse för svensk design på gång just nu. Få se hur vi bäst kan besvara och samordna det. Det är ju en viktig marknad för våra svenska designföretag, och vi skulle kunna göra mycket med lite samlade resurser. Besökte just Berlin i förra veckan - faktiskt för första gången i livet!!  Fortsatte samtalen som inleddes när Kirsten Jurchen från Inpolis och Philipp Züllich från Berlin Designcenter besökte mig under möbelmässan. De vill samarbeta mellan städer, med hållbar utveckling, mat och design. Vi försöker lägga upp en plan på både kort och lång sikt. Design S, UNG och även kunskapsutbytesdagar såsom Design D är aktuella. Design S planeras för Hamburg nästa sommar genom en större varuhuskedja på initiativ av BIrgit Kassovic, tidigare ankare på generalkonsulatet i Hamburg som framgångsrikt visade förra omgången av Design S, och som nu driver PR-företag i egen regi. Ambassadens kulturråd Ulrika Holmgård, som varit mycket aktiv och bra, skulle undersöka vidare. Vi hade många gemensamma ideer och viktigast av allt är att känna att det finns en bra energi och personkemi om vi ska kunna bygga långsiktigt. Designcentret stod inför ungefär samma utmaningar som vi och fokuserade på samma ämnen med hållbar utveckling. Vi diskuterade också de olika städernas profil i Tyskland- som ju är så olika. Likaså att den officiella sidan idag hellre talar innovation, kreativt entreprenörskap och miljöteknik snarare än Design idag - och att vi ändå måste försöka ha med designen som problemlösningsmetod i alla dessa sammanhang. Samtidigt har jag fått en inbjudan att åka till Frankfurtmässan Tendence / Ambiente till hösten - de vill absolut visa svensk design igen och öppna samarbete med Tyska Designrådet. Det är glädjande stort intresse som sagt, få se bara hur vi ska mäkta med och vart resurserna ska komma ifrån.  
Cafémöte med Ulrika Holmgård, kulturråd på svenska ambassaden i Berlin och Kirsten Jurchen från Inpolis. Två power ladies som får saker att hända!
Chefen Cornela Horsch, kommunikationsansvariga Philipp Züllich och svenskfödd medarbetare på Internationales Design Zentrum Berlin - just nu mellan utställningar efter Berlin Designfestival DMY


Inga kommentarer: