lördag 3 juli 2010

Stjärnporträtt av 20 av Sveriges bästa designer , fotograf Knut Koivisto

Easy does it. I sommar får publiken på Form/Designcenter i Malmö möta porträtt och produkter av 20 kända svenska samtidsdesigner. Enkelt och effektfullt, inga andra avsikter än att visa upp en sommarbukett med axplock av Sveriges bästa designer. Kaxigt förstås att göra urval vilka är de mest omskrivna och kända. Som ett tidningsreportage, en minikatalog. Stjärnporträtt. Självklart. Projektet initierades på Designgalleriet i Stockholm. Bröderna Koivisto har samarbetat, kom på idén vid släktens julbord. Eero, storebror och designer har bidragit till urvalet, lillebror Knut Koivisto, fotograf, har tagit de stora svartvita sammanhållande fotoporträtten. Tre veckor tog det, berättade han. En snabb och digital fotografering. Resultatet är imponerande, och skulle tro att de flesta som avporträtteras är  nöjda med bilderna. Visuellt slagkraftigt, inget har sådan dragningskraft på oss som det mänskliga ansiktet. Krävs en skicklig fotograf för att få fram karaktären så starkt med enkla medel. Hörde många kommentarer i publiken under vernissagen, stolthet över hur duktiga vi har - och från de mera insatta som kritiskt undrade vad det var för syfte med detta, det var ju inget nytt - och förstås undrade man över just varför detta urval - varför är inte den och den med osv. Som alltid. Men det fungerar. Tror säkert att utställningen kommer att efterfrågas för turné, just för att den är så tydlig och lätt att kommunicera. Kul!

De 20 är Anna Kraitz, Anna von Schewen, Björn Dahlström, Broberg & Ridderstråle, Claesson Koivisto Rune, Eva Schildt, Fredrik Mattson, Front, Gunilla Allard, Ingegerd Råman, Jens Fager, Jonas Bohlin, Jonas Lindvall, Mats Theselius, Monica Förster, TAF, Thomas Bernstrand, Thomas Eriksson, Thomas Sandell och Åsa Jugnelius.

Porträttbilderna, initierade av Designgalleriet i Stockholm, har tagits av fotografen Knut Koivisto. Föremålen i anslutning till bilderna har valts av Form/Design Center tillsammans med respektive designer. Texter av Ingrid Sommar.

Inga kommentarer: