Fantastiska talare som vi lyckats få hit till Design D - dagen för kunskap och inspiration, som vi arrangerar i anslutning till Design S. Allt har fallit på plats de senaste dagarna. Sent, javisst, men helt otroligt att de alla kommer :
Cara McCarthy, chief curator för Cooper Hewitt National Design Museum i New York, som just öppnat stora triennalen Why Design Now http://www.cooperhewitt.org/EXHIBITIONS/triennial/why-design-now.aspv
John Thackara, grundare av Doors of Perception, jobbat med designer för en hållbar framtid och är en respekterad, eftersökt och svårfångad talare http://www.thackara.com/
Cameron Sinclair, grundare av Architecture for Humanity, som jobbar med uppbyggnadsarbete och att leverera designtjänster till krisdrabbade områden http://architectureforhumanity.org/
ANMÄL ER NU TILL DAGEN OCH KVÄLLEN. emilia@swedishdesignaward.se
söndag 30 maj 2010
Kulturministern kallar till möte om kulturpolitik och mode
Ljus sommarmorgon, sol och fåglar som sjunger ikapp. Äppelblom, liljekonvalj, löjtnantshjärta. Hade gärna stannat på landet, men nu till ännu en händelserik vecka och vädret ger förnyad energi. Inleder morgonen tennis och sen presskonferens på Orrefors, där Erika Lagerbielke ska presentera sitt stora projekt, som nu inte längr är hemligt, då vi i morgonpressen kunde läsa att Statsminister Fredrik Reinfelt lämnat över 1000 glas tillverkade av Orrefors och designade av Erika Lagerbielke. Grattis. Senare idag har kulturministern kallat ett 20-tal från modebranschen för att diskutera dagsläge, framtid och vad kulturpolitiken kan göra för mode-området. Samling behövs även här, liksom i designområdet i stort. Vi är många små aktörer som måste bli bättre på samverkan. Samtidigt är det stora Stockholmsmötet idag, då Stockholmspolitikerna kallar företag och kreativa näringar till stordiskussion och möte i Stadshuset - en årlig övning som brukar sluta med att alla konstaterar att våra största tillgångar i Stockholm är VATTNET och NOBELPRISET. What else is new? I år blir det väl dessutom Love Stockholm och så året då vi är utnämnda till Europas miljöhuvudstad. Lovar att återkomma med rapporter från elevutställningarna, årsmötet och allt som hände förra veckan.
torsdag 20 maj 2010
Designsafari till examensutställningarna
Idag drar vi ut på designsafari med en hel busslast som ska besöka examensutställningar på Konstfack, Beckmans och Malmstensskolan. Vi avslutar med god middag i sommarkvällen på Malmstensskolan. Rapporterar sanrt!
Fria entreprenörer vill satsa på ny arena för design på Skeppsholmen
Cyklar nu till frukost och workshop för att diskutera möjligheterna för en ny arena för design i Stockholm. Initiativ och arrangemang av medlemsklubben Nobile som fyller ett år. En sofistikerad och selektiv privatklubb knuten till Operakällaren. Unga entreprenörer, som vill att det ska hända mer i Stockholm, och som i samband med ettårsjubileet drar igång en massa diskussioner om operahus, designcenter, arkitekturen i Stockholm och avslutar med kvällsmiddagar. Temat idag design, mode, lyx - speciell vinkling, men värt att lyssna och bejaka bra inititiativ. Jag sitter med i en panel nu på morgonen, på inbjudan av en av grundarna Tom Davidson, som själv brinner för idéen med nytt designcenter i Stockholm. Kanske är det den vägen som är mest framkomlig, att börja från privat initiativ, i stället från offentligt. Gudarna ska veta att det varit många turer. Formmuseets vänner finns på plats genom Adine Grate. SVID:s intresseförening har också satt som främsta agendapunkt att ett designcenter behövs i Stockholm ! Mitt i stan. Så det gamla bekanta tåget börjar röra på sig igen. Och självklart är behovet lika stort som tidigare. Arkitekturmuseet har ett museiuppdrag (dock utan samlingar på designområdet, sådana finns på Nationalmuseet) Design-området är definitivt underrepresenterat i huvudstaden. Jämför konstområdet med alla gallerier och konsthallar. Får förfrågningar varje dag från internationella besökare som undrar vad man kan se svensk design - och då inte bara butiker. Modet, designen behöver en snabbare plats för action-reaction, en samtida flexibel arena och mötesplats, som fritt kan agera.Det nya fotografiska museet, privat initativ och ägo, öppnade ju igår - mina medarbetare gick och sade det var fantastiskt. Det är kanske den möjlighet som finns i dagsläget.
Etiketter:
Patrick Sommerlath,
Tom Davidson
Ewa Björling vill satsa mer på design och mode!
"Vi måste visa hur bra vi är på mode och design" citerades handelsministern Ewa Björling i gårdagens SvD Näringliv och fortsatte att understryka att regeringen kan göra en hel del för att främja exporten inom dessa angelägna områden. Just nu koncentrerar hon sig på att besöka 100 företag på 42 orter i landet, framför allt inom mode, som är ett område på frammarch. Det låter som ljuv musik, och vi välkomnar förstås detta med öppna armar. "Man borde släppa den fria kreativiteten och få folk att tro på sig själva" Vi står beredda att ta stärka alla insatser för ökad export för design- och modeföretagen så snart det kommer beslut. Förra omgången var det Ewa Björling som delade ut vår Design S utmärkelse 2008, i år den 8 juni blir det kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Kulturministern har nu bjudit in aktörer inom modesektorn till dialog om hur en kulturpolitik ska kunna utvecklas för modebrancshen. Idel goda nyheter. Nu gäller det att gå från ord till verklighet.
Vi sitter ju alla i väntans tider för beslut om deluppdragen i den så kallade Handlingsplanen för kreativa näringar, varav vi berörs mest av deluppdraget som handlar om Innovation och Design. Beslut förväntades i mars, redan, men ännu inget. Igår var det sagt att regeringen skulle besluta, men inte... Det sitter fast någonstans. Just det deluppdraget kan komma att handla om 15 miljoner som ska fördelas ut under tre år - regionalt och även med internationella ambitioner. Beror på hur det sipprar ut, men det är inga jättesummor om Sverige ska kunna fullt ut utnyttja kraften i de kreativa näringarna och återta internationell tätposition inom design. Jfr Danmarks designpolicy och våra övriga nordiska grannländers satsningar t ex.
Vi sitter ju alla i väntans tider för beslut om deluppdragen i den så kallade Handlingsplanen för kreativa näringar, varav vi berörs mest av deluppdraget som handlar om Innovation och Design. Beslut förväntades i mars, redan, men ännu inget. Igår var det sagt att regeringen skulle besluta, men inte... Det sitter fast någonstans. Just det deluppdraget kan komma att handla om 15 miljoner som ska fördelas ut under tre år - regionalt och även med internationella ambitioner. Beror på hur det sipprar ut, men det är inga jättesummor om Sverige ska kunna fullt ut utnyttja kraften i de kreativa näringarna och återta internationell tätposition inom design. Jfr Danmarks designpolicy och våra övriga nordiska grannländers satsningar t ex.
Etiketter:
Ewa Björling,
Lena Adelsohn Liljeroth
WANTED! Mer seriös designkritik i media, i utbildningarna och i institutionerna
Värmen klibbade i det lilla glasrummet där vi samlats igår för att diskutera behovet av analys och kritiskt tänkande när det gäller förhållningssättet framför allt till dagens kommersiella och industriella design. Dels var det varmt ute, men det var också hetta i diskussionen. Vi hade aldrig räknat med att det skulle komma så många som 50 en sån här försommarkväll. Men det märks att det var en angelägen diskussion. Panelisterna han knappt börja förrän publiken började vifta och gripa in. Förra gången hölls diskussionen på Liljevalchs i anslutning till den då pågående IKEA-utställningen, curerad av Staffan Bengtsson, tillika chefredaktör på FORM. Det var Staffan som satte igång debatten genom ett skarpt inlägg i FORM om avsaknaden på bra designkritik och journalism idag. Vid den diskussionen var det media som var hårt ansatt, för att de ger så lite utrymme i dagspress och annan media, TV, Radio för design - undantaget styling, heminredning och Lifestyle (det numera så hatade och ratade ordet, som urholkats med tidens slitage) i bostadsbilaga, heminredningstidningar och TV-program, eller nya bilars prestanda i motordelen. Susanne Helgeson ivrig i publiken undrade när vi skulle slippa se och höra att design bara reduceras till en lila fondtapet och en snygg kudde i soffan. Frida Jeppsson, som just publicerat sin C-uppsats om behovet av att injicera lite kritiskt designtänkande när det handlar om den produktifierade och hårt kommersialiserade industridesignsfären mm, ledde diskussionen. Tyvärr berättade hon inte själv vad hon kommit fram till i sin uppsats, slutsatserna och viljeinriktningen, vilket hon gjorde mycket bra på Konstfack igår. De flesta i publiken hade ju uppenbarligen inte läst den innan. Hon utgick dock från de tre ämnesområdena där designkritiken borde få större plats: i media, utbildningar och organisationer/institutioner. Stefan Eklund, SvD;s kulturchef gjorde bra ifrån sig tycker jag, svarade så uppriktigt han kunde. Sade exempelvis att många inom kultursides-kretsen hade lite beröringsskräck för design, särskilt när den luktar kommers. Varpå publiken genast replikerade att vad är då teater, film, konst om inte också kommersiellt i högsta grad. På 50-talet, då form och design räknades som ett starkt kulturområde, en demokratisk utvecklingskraft i samhället, något som kunde förändra våra liv. (Då var ine heller konkurrensen så mördande ska sägas) Området togs på större allvar än i dag, och man underskattade inte läsare och publik. Det är den andra förytligade världen som kommit in och tagit över. Ett problem också är att det inte finns någon designvetenskap eller akademi ännu - konstvetenskap har ju funnits lite längre - och nu har dock glädjande MODET fått en akademisk ubildning och ställning i Sverige och genast tas ämnet på mera allvar igen. Mot slutet tippade dagens diskussion över i att det nog till syvende och sist måste börja på utbildningarna. Ett språk, en diskurs och analytisk metodik måste utvecklas för design. När akademin finns på plats, kan också branschen tas och ta sig själva på större allvar och få mera respekt. Politiskt engagemang behövs också. Sara Ilstedt som står för designforskarskolan - och är den första designer som doktorerat i design 2004 - berättade att nu finns det 60 stycken som ska disputera inom designområdet i sverige och om några år kanske vi har en grupp av 30-40 aktiva som kan höja och fördjupa nivån i diskussionerna. Hursomhelst, i dagspress lär det dröja. Finns inga heltidsanställda designbevakare på samma sätt (Erica Treijs i SvD) - kultursidorna har visserligen ökat i omfång, men mest litteratur eftersom läsarundersökningar visar att det är vad man vill ha. Ambitionen att kritiskt granska, belysa, bilda och höja kunskap är inte lika starkt framträdande. Thomas Herrström berättade om hur man tänkte idag inom industridesignutbildningarna och Magnus Eriksson från IASPIS var också bra i sättet att resonera om design. Viktigt också att särskilja sedvanliga reportage och designbevakning och lansering av nya produkter från designkritiska inslag. Stefan Ekholm menade att tendensen var att fusionera båda idag och inte separera synsätten på konventioenllt sätt.
Ja, diskussionen förtjänar definitivt att fortsätta. Synd att vi inte kunde bjuda över alla på ett glas och fortsatt samtal på Svensk Form, eftersom våra lokaler var upptagna. (Vi hyr ut våra lokaler i tre dagar till Tyska textilföretaget Nya Nordiska.) Ser fram mot nästa diskussion. Den måste fortsätta på många arenor. En god start. Har fått massor av mailkommenterarer direkt efter debatten, och nya förslag på hur vi kan fortsätta. Det bådar gott.
Ja, diskussionen förtjänar definitivt att fortsätta. Synd att vi inte kunde bjuda över alla på ett glas och fortsatt samtal på Svensk Form, eftersom våra lokaler var upptagna. (Vi hyr ut våra lokaler i tre dagar till Tyska textilföretaget Nya Nordiska.) Ser fram mot nästa diskussion. Den måste fortsätta på många arenor. En god start. Har fått massor av mailkommenterarer direkt efter debatten, och nya förslag på hur vi kan fortsätta. Det bådar gott.
Etiketter:
Frida Jeppsson,
Magnus Eriksson,
Stefan Eklund,
Thomas Herrström
tisdag 18 maj 2010
Välkomna till Moderna Museet och diskutera Designkritik i eftermiddag
Besökte Konstfack igår och lyssnade till Frida Jeppsson, som stringent och skickligt presenterade sitt budskap om behovet av mera seriös och analytisk designkritik i Sverige, såväl vad gäller utbildning och forskning, media och organisationer. I eftermiddag fortsätter samtalet publikt på Moderna Museet kl 16.30 och i panelen sitter MAGNUS ERIKSSON - f.d. projektledare för design vid IASPIS
THOMAS HERRSTRÖM- adjunkt Industridesign, KonstfackSTEFAN EKLUND - kulturchef Svenska Dagbladet
Vi är särskilt glada att vi fått dit Stefan Eklund, eftersom det har varit mycket svårt att locka kulturchefer och ansvariga representanter från olika media, dagspress, radio, TV. Ett tecken i sig. Välkomna - till Moderna Museets lounge. Vi behöver era åsikter!
Diskussionen om avsaknad av seriös designkritik fortsatte utomhus efter presentationen
Etiketter:
Frida Jeppsson,
Renee Padt
Vad blev det av Designens Hus? Nya initativ till designcenter i Stockholm på gång
"Gör det idag, i morgon kan det vara förbjudet!" står det inristat i marken framför entrén till Designens Hus intill Konstfack på Telefonplan. Den stora svarta byggnaden som skulle bli den självklara mötesplatsen för design i Stockholm. Vad händer där i dag? Jag frågar runt på Konstfack, men ingen tycks ha en susning. Minns när jag fick uppdraget av Stockholms Stad att arrangera invigningsfesten där som en värdig avslutning på det stora Designåret 2005. Äntligen en mötesplats och arena för arkitektur, form och design så efterfrågat och efterlängtat. Vi jobbade alla mot målet, som hela tiden sköts framåt. Det blev förstås inte klart med alla beslut 2005, men projekteringen fortsatte. Först med AP-fastigheter och Wingårdhs som arkitekter, sedan direkt tillsammans med Stockholms stad. Vi hann ner på detaljnivå med tillgänglighetsentré, badrumskakel och transporthissar. 2006 och 2007 fortsatte arbetet, alla organisationer var involverade i någon grad. Sen kom regeringsskifte. Läget då var: 15 miljoner om år från staden var klart, staten skulle komma med 15 ytterligare (6 från Kulturdep - mötesplatsuppdraget, och 9 från Näringsdep). Näringslivsdelen i samma storleksordning skulle komma efterhand när väl verksamheten fanns, varav AP-fastigheter skulle bidra med hyran de första åren. Men så klickade det - har förstått att det var Näringsdepartementets peng som inte gick att få loss - och staten kom tillbaka och sade, att tyvärr, det blir inget. "Vi vill att näringslivet ska efterfråga och finansiera en sådan verksamhet först." Det bidde ingen kostym, det bidde en tumme. Idag har man försökt lösa behovet utan nya pengar men på så sätt att Arkitekturmuseet fått det vidgade uppdraget att också vara en publik mötesplatsarena för form och design, med pengarna, 6 miljoner, från officiella mötesplatsuppdraget som Svensk Form hade haft som gick över till museet i år.
Behovet av ett Formmuseum eller ett Designcenter i vår huvudstad är lika akut och angeläget idag. Nu vaknar fler krafter som verkar åt samma håll. SVID:s intresseförening beslöt vid sitt årsmöte nyligen att sätta bildandet av ett designcenter/showroom i centrala Stockholm högt på agendan, enligt ordförande Anders Rune från Teknikföretagen, och vill ha förnyat engagemang från Stockholms Stad. Andra fria entreprenörer, genom nätverket Nobile - en privat medlemsklubb knuten till Operakällaren - tar upp fråga igen i firandet av sitt ettårsjubileum. De talar om designcentrum på Skeppsholmen på privat initiativ. Vi ska samlas och diskutera detta nu på fredag morgon i en panel som de arrangerar. Formmuseets vänner driver förstås fortfarande frågan. Det kokar i grytan igen, men detta varv håller inte Svensk Form i sleven, men vi är med och hejar på om det blir av. '
Behovet av ett Formmuseum eller ett Designcenter i vår huvudstad är lika akut och angeläget idag. Nu vaknar fler krafter som verkar åt samma håll. SVID:s intresseförening beslöt vid sitt årsmöte nyligen att sätta bildandet av ett designcenter/showroom i centrala Stockholm högt på agendan, enligt ordförande Anders Rune från Teknikföretagen, och vill ha förnyat engagemang från Stockholms Stad. Andra fria entreprenörer, genom nätverket Nobile - en privat medlemsklubb knuten till Operakällaren - tar upp fråga igen i firandet av sitt ettårsjubileum. De talar om designcentrum på Skeppsholmen på privat initiativ. Vi ska samlas och diskutera detta nu på fredag morgon i en panel som de arrangerar. Formmuseets vänner driver förstås fortfarande frågan. Det kokar i grytan igen, men detta varv håller inte Svensk Form i sleven, men vi är med och hejar på om det blir av. '
måndag 17 maj 2010
Frida Jeppsson efterlyser designkritik, kom och diskutera mera i morgon på Moderna Museet
Nu på morgonen åker jag till Konstfack för att lyssna på Frida Jeppsson, som ska presentera sin C-uppsats om behovet av seriös designkritik. IN CASE OF DESIGN – INJECT CRITICAL THINKING. Hon presenterar ämnet i en elegant formgiven bok, med en rad tänkvärda inslag av skribenter som Max Bruinsma, Gareth Willians, Donna Loveday, Rory Dodd, Steven Heller, Rick Poynor, Kate Andrews m fl.
Tankarna väcktes redan när Frida var designstudent i Kalmar, innan hon kom till konstfack och hon har hållit på med uppsatsen hela läsåret. Idag är hon 26 år och närmast hoppas hon få boken publicerad hos ett förlag. Hon är glad och stolt över att ha fått med så många erkända och duktiga skribenter. Hon ser boken mera som ett anslag och hon hoppas kunna påverka till att fördjupa debatten och stärka designscenen. Det finns ett stort behov idag att försöka få in kritisk debatt även när det handlar om massproducerad och kommersiell design. Det som vi läser om i tidningar och TV. Det handlar ju inte alls bara om heminredning, som ju bara är en liten aspekt av design.
Att design är vårt största kulturområde som angår och omger oss alla, är ju något vi tjatat om länge på Svensk Form, och vi är välkomnar därför Fridas initiativ. I morgon, den 19 maj, på Moderna Museet kl 16.30, bjuder vi därför till ett uppföljningssamtal om behovet av mera designkritik och debatt. Frida leder diskussionen. Med i panelen finns MAGNUS ERIKSSON - f.d. projektledare för design vid IASPIS, THOMAS HERRSTRÖM- adjunkt Industridesign, Konstfack, STEFAN EKLUND - kulturchef Svenska Dagbladet. Vi har länge försökt få med kulturchefer för dagstidningarna, men det har inte varit lätt, med allehanda ursäkter som att ”jag kan inget om design” osv. Vi är därför extra glada att vi Stefan Eklund ställer upp, trots tydlig litterär profil. Varmt välkomna!
Äntligen kom solen och värmen
Måndagsmöte med personalen ute i gröngräset. Första gången i år, ljuvligt! Planering av årsmöte och alla program i denna vecka och nästa.
PechaKucha-premiär på Färgfabriken Norr i Östersund 13 maj
Kvällen innan Kristi Him startade PechaKucha för första gången i Östersund. Jag åkte upp för att hjälpa till att kicka igång dem. Regionalföreningen i Jämtlands ordförande Anders Suneson mötte på flygplatsen. En sympatisk och skön typ, illustratör och tecknare med lågmäld humor. Tidigare under året hade man bjudit in talare som Staffan Bengtsson och HC Ericsson. Evenemanget ägde rum på Färgfabriken Norr, perfekt lokal ur alla aspekter för PechaKucha. Informellt och kretiv, en verkligt social och kulturell mötesplats. Just nu pågick arbetena med att färdigställa autentiska ateljéer för konstnärerna Carl-Johan De Geer och Marianne Lindberg-De Geer, som öppnar den 9 juni och står över sommaren. Regionalstyrelsen för Jämtland ställde upp med mat och vin och engagemang. Man hade gjort en försiktig förhoppning om 30 besökare, men 60 kom, trots helgkvällen. En härlig talarlista med lokala förmågor, som visade personliga och inspirerande berättelser om allt från originella brudkronor, abstrakt fotokonst, kajakbygge, telefonklotter och fanatisk skidåkning 44 mil i 28 graders kyla. Humor, självironi och generositet präglade den varma stämningen. Det är så roligt att lära känna regionalföreningarna lite närmare och samtidigt se all den kreativitet och kraft som finns runtom i landet. Levande bevis på designområdets beröringsförmåga. Heja Östersund! Talare: Kjell Lundberg, Leif Milling, Elin Vikström, Christer Widegren, Anna Erlandsson, Göran Posthuma, Anders Suneson
Vinnare av Stora Designpriset: Dyktdräkt WI från Waterproof
Det var glada och stolta vinnare som tog emot Stora Designpriset 2010 på Älvsjömässan den 11 maj, i samband med Unga Företagares galakväll: Dykdräkt W1 från Waterproof Designleverantör Inter. De övriga finalisterna var Profoto D1 Blixtgenerator från Profoto, signleverantör: Oxyma Innovation, Bahco Handsaw System från Bahco/SNA Europe, Designleverantör: Ergonomidesign, Subway Tidningsställ från Materia, Designleverantör: Bernstrand & Co, n, The Doro Care Series från DoroDesignleverantör: Ergonomidesign. Flera av de nominerade är samma som för Design S. Men i Stora Designpriset är det uttalade kriteriet att belöna design som som resulterat i kommersiell framgång för det beställande företaget. Teknikföretagens sätt att uppmärksamma och bevisa att design verkligen är väl investerade pengar för industriföretag. Något de visat belägg för i flera olika undersökningar och sammanhang. Svensk Form och SVID har varit med och instiftat priset, vår ordförande Erika Lagerbielke sitter i juryn.
Från Teknikföretagens hemsida:
Teknikföretagen har visat att företag som år 2004 sade sig använda design som strategi fem år senare har en lönsamhet (här mätt som avkastning på totalt kapital 2008) som är flera gånger bättre än de företag som fyra-fem år tidigare inte satsade på design. Skillnaden i rörelsemarginal är kraftig 11,2 % år 2008, jämfört med endast 1,2 % för de som satsat respektive ej satsat. Teknikföretagen har nu tre år i rad mätt skillnaderna i lönsamhet mellan de företag som i en mycket omfattande studie våren 2004 sagt sig satsa respektive inte satsa på design. Särskilt intressant är att skillnaderna mellan grupperna ökat år för år. Företag som satsat på design har en närmast oförändrat hög lönsamhet och rörelsemarginal. Rörelsemarginalen har här varit 11,1 %, 11,9 % respektive 11,2 % för åren 2006 t o m 2008. Detta jämfört med den klart fallande skalan för de som sagt sig ej satsat på design: 9,2 %, 7,6 % respektive 1,2 %.
Teknikföretagen har visat att företag som år 2004 sade sig använda design som strategi fem år senare har en lönsamhet (här mätt som avkastning på totalt kapital 2008) som är flera gånger bättre än de företag som fyra-fem år tidigare inte satsade på design. Skillnaden i rörelsemarginal är kraftig 11,2 % år 2008, jämfört med endast 1,2 % för de som satsat respektive ej satsat. Teknikföretagen har nu tre år i rad mätt skillnaderna i lönsamhet mellan de företag som i en mycket omfattande studie våren 2004 sagt sig satsa respektive inte satsa på design. Särskilt intressant är att skillnaderna mellan grupperna ökat år för år. Företag som satsat på design har en närmast oförändrat hög lönsamhet och rörelsemarginal. Rörelsemarginalen har här varit 11,1 %, 11,9 % respektive 11,2 % för åren 2006 t o m 2008. Detta jämfört med den klart fallande skalan för de som sagt sig ej satsat på design: 9,2 %, 7,6 % respektive 1,2 %.
Skrev min senaste krönika om alla olika designutmärkelser som florerar just nu, och att det iblandkan bli förvirrande om avsändare och syfte. Tror att vi alla skulle tjäna på att så smångingom ha en gemensam utdelningsceremoni för de olika priserna. Ett sätt att samla branchen och nå ut mera effektfullt.
På bilderna, vinnarna, unga företagare, finalister, Claes Frössen och Pernilla Dahlman från SVID, Kersti Sandin Bülow, Materia och Anna Blomdahl, Design S samt Teknikföretagens Anders Rune flankerad av SVID:s Robin Edman framför och Lars Bülow Materia bakom.
Etiketter:
Stora Designpriset,
SVID
Svenska träleksaker ska visas i utställning på Bard institute i New York
Vi får många besök av forskare och journalister till vårt bibliotek som vill leta i den svenska designhistorien. Efterfrågan ökar liksom kunskapstörsten. En forskare som kommit ofta på sistone är Helena Lundin, som söker efter svenska träleksaker, ursprung, filosofi osv inför en utställning som ska produceras av ansedda Bard Institute i New York nästa år, under projektledning av Susan Weber. Ett drömprojekt, budget och lång framförhållning, en rejäl källforskning som grund.
Åke Axelsson kommer och inspekterar biblioteket
En vacker vårdag kom mästaren själv, Åke Axelsson, på lunchinbjudan till oss för umgänge och inspektion av vårt fina bibliotek som han specialritat i samband med flytten. Vi tog även med oss Jonas Bohlins möblemang från förra styrelserummet, som platsar fint i Prästgårdens skolsal. Biblioteket är vackert och ändamålsenligt och mycket uppskattat av våra medlemmar och de som kommer och hyr våra lokaler. Här finns också vårt verkliga kapital och själva ryggraden, vår rika designhistoria som i mångt och mycket är hela utvecklingen inom svensk 1900-talsdesign fram till idag. Åke verkade nöjd och glad liksom vi som fick en stund i sällskap.
Etiketter:
Anita Christiansen,
Christine Sundberg Carendi,
Åke Axelsson
söndag 16 maj 2010
Just nu på en vinglig resa från PC till Mac
Att byta teknik och apparater är min allra sämsta gren. Bara att byta mobiltelefon gör mig alldeles matt. Sedan någon vecka befinner jag mig i ett stort luddigt teknikmoln. Bloggen har tyvärr legat nere, twitter och facebook likaså. Tålamodet prövas till det yttersta. Frustrationen river i kroppen. Jag har inte bara haft min telefon på lagning, utan dessutom håller jag på att byta från PC till Mac. Det är som att lära sig gå igen, spännande visserligen, men så lång tid allt tar. I fredags fick jag tillbaka min nya iPhone - som dessförinnan bara tvärdog första dagen under möbelmässan i Milano. Den kom tillbaka helt TOM: Bara att börja om från början. Jag ber om tålamod från er och mest från mig själv. Min man säger ibland: Jag gillar inga förändringar, inte ens till det bättre. Frestad att hålla med. Men nu har till och med min PC-trogne datorexpert sedan alla år börjat tvivla på PC och Microsoft alltsedan de kom med det hemska programmet VISTA. Nu när man t o m kan köra Windows på Mac, så det blir vår nya inkörsport och jag är försökskaninen. Samtidigt händer det massor ute i världen som jag vill berätta om. I Paris, Östersund, Älvsjö, Lidingö... Jag kommer snart igen! Den här veckan har vi både Designsafari till designutbildningarna, årsmötesmiddag på Malmstensskolan och Årsmöte. Läs mera på www.svenskform.se
En helt ny publik tack vare 17 Swedish Women Designer
Bruce Karstad, svensk generalkonsul och tillika chef för The American Swedish Institute i Minneapolis kom på årligt Sverigebesök i huvudsak för att följa upp kontakter och finansiärer inför den imponerade utbyggnaden av deras institut som är på gång. Den gamla skandinaviska immigrantstaden Minneapolis är ju idag en progressiv kulturstad, med många olika nationaliteter och svenska institutet vill följa samma utveckling och nå nya målgrupper. Därför var också Bruce så nöjd med vår senaste designutställningen som just nu visas hos dem: 17 svenska kvinnliga formgivare - som blivit sådan succé i USA och nu turnerar vidare till en rad städer - om pengarna räcker vill säga. Varje visning medför en viss kostnad, inte stor, men för dagen har vi inte råd. Synd när bollen rullar och mottagandet så positivt. Hursomhelst, hade vi en fin och trevlig vårlunch med Bruce, som gladdes åt att få se Hotell Skeppsholmen. (Han höll utkik efter Benny Andersson som han visste har sin studio intill).
Hotell Skeppsholmen har just kommit med på prestigefyllda condé nasts HOT LIST 2010 - VI GRATULERAR!
Etiketter:
17 svenska designer,
Bruce Karstad,
Hotell Skeppsholmen
Paris 6 maj: Sigvard Bernadotteutställning på Centre Culturel Suédois
I samband med att Bernadotteåret firas i Paris, visade Svenska institutet i Paris - eller Centre Culturel Suédois i Paris, som jag och många många med mig fortfarande helst säger - en utställning med Sigvard Bernadotte: Inspiratör, Entreprenör, Designdirektör. En uppgraderad version, som duktiga curatorn Cathrine von Hauswolff producerade för Helsingborgs Museum förra året. Broberg & Ridderstråle hade gjort den effektfulla utställningsgestaltningen och Marianne Bernadotte höll ett fint och personligt invigningstal på franska, följd av Ambassadör Gunnar Lund och Helsingborgs borgmästare Carin Wredström. Centret var fyllt till bristningsgränsen, gästerna vandrade runt i utställningen som visade på exempel ur hela produkten, silver blandat med kontorsutrusning, kända favoriterna röda klara, Facit skrivmaskin och eleganta Georg Jensenobjekt, spelkort och kaffekannor. Franska publiken hummade och frågade och förundrades över bredden. Lokale CCS-chefen Mikael Jönsson och hans medarbetare var jättenöjda, och jag hann få en glimt av de förändringar de gjort i centret sedan jag var där sist. Omgjort mötesrum och nya spännande planer för trädgård och representationsvåning. Härlig stämning, och kvällen avslutades med middag i ambassadörsresidenset för ett 50-tal inbjudna, en blandning av hertigar och hertiginnor, fransk noblesse i ovanlig mix med glada svenska designer och formgivare, samt borgmästare från Örebro och Helsingborg. Alltid fantastiskt att få insupa lite parisisk vårstämning. Hade åkt ner för en privat långhelg i kombination med utställningen, men fick återvända dagen efter för en begravning i Stockholm på fredagen (Sture Linnér), och sen åter till helgen i Paris. Innan återresan till Stockholm hann jag med ett extra möte med Mikael J och pressansvariga Gunilla från CCS, för att tala om förslag på hur vi kan jobba med svensk design på CCS och utbyte med Frankrike.
,
Med make Krister och vår gemensamme gamle vän Mikael Westberg, som nu tjänstgör i Paris som Ambassadör Gunnar Lunds
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)