måndag 17 maj 2010

Frida Jeppsson efterlyser designkritik, kom och diskutera mera i morgon på Moderna Museet


Nu på morgonen åker jag till Konstfack för att lyssna på Frida Jeppsson, som ska presentera sin C-uppsats om behovet av seriös designkritik. IN CASE OF DESIGN – INJECT  CRITICAL THINKING. Hon presenterar ämnet i en elegant formgiven bok, med en rad tänkvärda inslag av skribenter som Max Bruinsma, Gareth Willians, Donna Loveday, Rory Dodd, Steven Heller, Rick Poynor, Kate Andrews m fl.

Tankarna väcktes redan när Frida var designstudent i Kalmar, innan hon kom till konstfack och hon har hållit på med uppsatsen hela läsåret. Idag är hon 26 år och närmast hoppas hon få boken publicerad hos ett förlag. Hon är glad och stolt över att ha fått med så många erkända och duktiga skribenter. Hon ser boken mera som ett anslag och hon hoppas kunna påverka till att fördjupa debatten och stärka designscenen. Det finns ett stort behov idag att försöka få in kritisk debatt även när det handlar om  massproducerad och kommersiell design. Det som vi läser om i tidningar och TV. Det handlar ju inte alls bara om heminredning, som ju bara är en liten aspekt av design.

Att design är vårt största kulturområde som angår och omger oss alla, är ju något vi tjatat om länge på Svensk Form, och vi är välkomnar därför Fridas initiativ. I morgon, den 19 maj, på Moderna Museet kl 16.30, bjuder vi därför till ett uppföljningssamtal om behovet av mera designkritik och debatt. Frida leder diskussionen. Med i panelen finns MAGNUS ERIKSSON - f.d. projektledare för design vid IASPIS, THOMAS HERRSTRÖM- adjunkt Industridesign, Konstfack, STEFAN EKLUND - kulturchef Svenska Dagbladet. Vi har länge försökt få med kulturchefer för dagstidningarna, men det har inte varit lätt, med allehanda ursäkter som att ”jag kan inget om design” osv. Vi är därför extra glada att vi Stefan Eklund ställer upp, trots tydlig litterär profil.  Varmt välkomna!

Inga kommentarer: