lördag 28 augusti 2010

Ny strategi för Svensk Form på gång

Inför varje höst samlas styrelsen till strategidiskussioner i anslutning till ett reguljärt styrelsemöte. Två intensiva halvdagar. Alltid nyttigt att grundligt diskutera igenom nuläget, vända upp och ner på vedertagna sanningar. Nyttigt också med nya styrelsemedlemmars färska intryck och reflektioner. Vi har tre nya: Anders Englund från Offecct, Anna Sjöberg regionalföreningsrepresentant från Umeå och Jenny Lantz från Handelshögskolan. Tyvärr började min kamera strejka just under mötena, så jag kunde inte dokumentera som jag brukar, men snart presenterar vi den nya även i bild på vår hemsida  Vi skulle förstås ha behövt ännu mera tid som vanligt. Vi står ju inför ett ganska akut läge, då vi i princip har ett år på oss att hitta nya ekonomiska lösningar. Vi skulle behöva 2 miljoner mer om år för att klara våra fasta kostnader. Nu har vi klätt av oss intill skelettet och har minimala kostnader, inget rörelseutrymme kvar. 25 tjänstemän när jag började och Designår. Idag har vi 4 tjänster. Då 2004 visserlingen 3 miljoner i underskott som vi under åren mödosamt vänt till ett plus, men nu knackar vi hål på spargrisen. Detta till följd av att vårt statliga bidrag för mötesplatsen om 6 miljoner övergått till Arkitekturmuseet.

På strategimötena talar vi som alltid om vår grund som ideell medlemsförening, medlemmarnas betydelse. Våra visioner och mål. FORM som viktigaste medlemsförmån. Hur ser medlemmen ut, vad önskar de? Vad erbjuder vi våra medlemmar och företag? Hur ser våra andra fokusgrupper målgrupper ut? Vad är unikt med Svensk Form? Vad är våra viktigaste uppgifter? Ska vi satsa på spetsen eller bredden eller båda? Hur ökar vi intäkterna utan att förlora vår själ? Vad händer efter valet? Vilka är våra offentliga partners i nya ljus? Omvärldens syn på oss och vår egen? Vi förändrar gärna inifrån, men synen utifrån? Svensk Form i relation till alla andra designorganisationer? Egen profilering eller sammanslagningar? Marknadsföringskanaler?

Som en av mina favoriter, designhistorikern Kerstin Wickman, med sin evigt positiva inställning brukar säga "Allt finns fortfarande kvar att göra". Kerstin, hon ger aldrig upp, jag har en hel rad citat av henne i mitt mentala bibliotek. Hon säger att när något inte längre går att ändra, släpp och hitta nya lösningar. Kerstin sitter visserligen inte i vår styrelse, även om hon är en trogen Svensk Formare, tidigare FORM-redaktör, och alltid ambassadör, så jag publicerar en bild från häromdagen när vi invigde nya plattformen det digitala designarkivet hos CfN:
Allt finns fortfarande kvar att göra, säger Kerstin Wickman som ständigt hittar nya öppningar och kämpar vidare altruistiskt för designområdets utveckling i Sverige

Styrelsemedlemmar Lotta Lundén, Erika Lagerbielke (ordförande) Bodil Karlsson, Jonas Linder och nya Jenny Lantz. Tillika nya Anna Sjöberg och Anders Englund saknas på bilderna.

Inga kommentarer: