söndag 31 januari 2010

Vilken modevecka är egentligen den rätta!

Finns det verkligen plats för två (eller till och med tre) modeveckor i lilla Stockholm och Sverige? Man kan tycka att vi skulle vinna på att samla allt. Men nu i februari har vi två skilda modeveckor. För den som inte är direkt inblandad i branschen är det inte så lätt att hålla reda på vad som gäller. Kanske har man förstått att det varit en del samarbetsproblem mellan Berns och Moderådet, som nu slutat i att man har varsin vecka. I morgon kör den första igång Fashion Week by Berns som samlar några av våra namnkunnigaste och mest framgångrika modeföretag: Några av dem, Acne, Cheap Monday, FilippaK, Hope, Tiger of Sweden och Whyred har tillsammans två av grundarna av Fashion Week by Berns, Bon och Patriksson Communications, och VisitSweden bildat en ny organisation, Association of Swedish Fashion Brands, ASDB. Något som efterfrågats av de större varumärkena som vill ha samarbete och hjälp att marknadsföra sig själva nationellt och internationellt. En lovande samling verkligen, verkligt bra namn. Måndag börjar det med Dagmar, Filippa K och Cheap monday, Tisdag Diana Orving och Whyred senare i veckan Lovisa Burfitt, Acne, Carin Wester, Camilla Norrback...m fl Den 3 februari blir det även ett frukost- samtal om hållbar utveckling och mode i samma stil som vårt under möbelmässan i samarbete med Antonia Ax:son Johnsons miljöstiftelse. Februari blir intensivt på designfromten. Möbelmässan och Stockholm Design week 9-12 februari. Och 15 - 21 februari, där vi är hårt engagerade. Direkt därefter, 15-21 februari är det sedan Moderådets tur att köra sin STOCKHOLM FASHION WEEK, framför allt för köpare, men både Rookies och ett  nog så ambitiöst program, med Café Opera som nav och vattenhål. Sjävl försöker jag fördela gracerna och slinka in där jag hinner och förmår och  på det som intresserar mig mest

onsdag 27 januari 2010

Arkitekturmuseets insynsråd träffas

Igår samlades Arkitekturmuseets insynsråd till möte. Det är alltså den form som regeringen valt för en rad myndigheter i stället för styrelse, ett organ som ska ha insyn och vara behjälpligt med råd och dåd. Vi som är utsedda för Arkitekturmuseet är Suzanne de Laval, arkitekt, Bo-Erik Gyberg, rektor för Nyckelviksskolan, Thomas Sandell, arkitekt, Per-Magnus Nilsson, landskapsarkitekt (Riksantikvarieämbetet) samt jag från Svensk Form. Igår fick vi information om kommande utställningsprogram och den nya organisationen och rekryteringsprocessen som håller på att landa. Vi avslutade med rundvandring i de renoverade utställningshallarna, där den stora salen nu tömts rejält för att flexibelt kunna ta emot olika sorters utställningar, stora och små, nu närmast Greta Magnusson Grossman som öppnar den 10 februari under designveckan, då även en mindre utställning med Claesson Koivisto Rune startar. Samma vecka hålls en Designboost i Stockholm 11-12 februari.  med många spännande internationella talare. Den permanenta samlingen har flyttat ut sal 2 där ljus och luft nu släpps in genom fönstren.



Thomas Sandell visar sitt allra första jobb Riksbanken i Örebro

När vi vandrade runt i den permanenta utställningen på Arkitekturmuseet igår, visade Thomas Sandell mig det första jobbet han varit med och ritat som ung och nykläckt arkitekt - Riksbanken i Örebro

Bakåt och framåt samtidigt i januari

Just nu slits vi mellan dåtid och framtid. Statligt relaterade verksamheter sitter med årsredovisningar och bokslut, samtidigt som årets agenda ska implementeras och personal entusiasmeras framåt. Samma moment, vare sig man är stor eller liten verksamhet. Årsredovisningen är så gott som klar, och vi inser hur mycket vi faktiskt gjorde förra året, allt vi hunnit med, trots flytt och omställningar. En nyttig övning. Likaså är vi klara med budgetunderlaget som vi förbereder för tre år framåt. Vi ansöker om ytterligare medel för att kunna stärka våra personella resurser när det gäller hållbar utveckling, internationell samordning och vårt svenska designsamarbete. Inga större förhoppningar om nya pengar, men försöka duger, och det följer väl i linje med vårt fokus på hållbar utveckling och internationell positionering. Bokslutsarbetet pågår för fullt och vår nya ekonomiansvariga Linnea Lindahl håller på att bli varm i kläderna. Den 11 februari har vi regionalföreningskonferens och den 12 har vi styrelse, och då ska allt vara klart. Budgeten för 2010 tar vi återigen upp, eftersom vi inte kunde ta den sist, då den pekade på ett rejält underskott. Fortfarande en enorm utmaning att klara året, men vi är lika fullt entusiastiska och positiva och vi känner en försiktig optimism i attityden hos våra företagsmedlemmar, som trots krisen nu verkar har större överblick över läget, även om det inte riktigt vänt ännu. För egen del betar jag av dåliga samveten och rapporter från alla internationella satsningar vi genomförde förra året exempelvis Milano, Tokyo och alla internionella talare vi haft med på Designboost och annat. Dåliga samveten som blivit liggande. Det går lätt när man väl kommer igång, men tänk att det ska vara så svårt. Gör det direkt, enda medicinen!

tisdag 26 januari 2010

Glasformgivaren Simon Klenell fick årets Önska-stipendium "Tingen för det dukade bordet"

You-we är namnet på glaset som 24-årige glaskonstnären Simon Klenell gjort för Orrefors och som också gjorde honom till vinnare av årets Önskastipendium på 20.000 kr. Jag sitter med i juryn tillsammans med Marianne Bernadotte och Ingegerd Råman. Roligt att få premiera ung talang. Simon var själv i USA, så han fick skicka sin sympatiska hälsning via video. Både blygt och kaxigt berättade han om varför han valt den rustika formen, ett glas för samtiden men med tydliga referenser och öppen beundran för 50- och 60-talen. Önska butikskedja håller en årlig gala i samband med Formex, i år 21januari. E helkväll som samlar branschen. Varm och familjär stämning, man utser årets bästa leverantör, säljare och bästa Önskabutik. För mig nyttigt och roligt att träffa fackhandeln, en nog så viktig länk i kedjan för att svensk design ska nå framgångar och försäljning. Under dagen hade de haft styrelsemöte och fått pep-talk om företagsbaxning. Kunde vi behöva också! VD Pehr Gärdhagen och hans team hade planerat allt miniutöst med underhållning och 4-rättersmiddag. En verklig helkväll, i säng först kl 2!



Juryn: Marianne Bernadotte, Ingegerd Råman, Ewa Kumlin och här med Önskas VD Pehr Gärdhagen
Över hundra gäster samlades till Önskas galakväll på van der Nootska Palatset, som hölls för femte året i rad



Glaskonstnären Erika Lagerbielke trogen gäst på Önska-galan


Uppskattad underhållning under middagen: Pehr Gärdhagen tar med sig leverantörsvänner Hans Ivar Ljungdahl från Orrefors och Johan Lindgren från Nybro och stämmer upp i skönsång

måndag 25 januari 2010

Sköna Hem har kollat in mina favoritplatser i Stockholm

Nu har intervjun kommit ut, som Sköna Hem gjorde med mig i december. Trevlige och duktige journalisten Dan Gordan intervjudade och fotografen Lena Granefelt plåtade. Av princip har jag sagt nej till hemma-hos-reportage, men detta är ett mycket bredare grepp, som också innefattar form - och designläget just nu. Oftast är man generad och sällan nöjd med hur artiklar och citat kommer ut i pressen, men här känner jag för en gångs skull igen allt jag sagt.

Godbitar från FORMEX i bröllopsyra

Bland den överväldigande mängden av prylar var det bara några få som fick mig att stanna upp. Där man kände handens avtryck. Annars har jag rätt svårt att orientera mig när jag kommer till Formex, varning för överdos direkt. Det är förstås min plikt att ha koll på Formex, viktig mötesplats och mässa för många av våra formgivare och designer. Åkte dit som hastigast i torsdags, i samband med en intervju för Kulturradion och Karsten Thurfjäll som kommer på tisdag kl 14.00, där vi talar om mötesplatser för design i Stockholm - eller avsaknaden av dem – tillsammans med Lotta Ahlvar från Moderådet/Sveriges Designer. Bilade ut till mässan med min vän, grafiske formgivaren och blomsterkonstnären Gunnar Kaj, som rekade lite på förhand när jag blev intervjuad. Med skräckblandad nyfikenhet botaniserade vi också bland alla nya bröllopsrelaterade produkter. I en särskild utställning presenterandes en uppsjö av produkter. Snyggt och prydligt visserligen, men man kan kanske undra över att urval och sammanställning skötts av en reklambyrå. Ett särskilt presskit var framtaget och pressen fick smaka på den uvalda bröllopstårtan. Förväntade och välkända varumärken, presenterade av Sveriges Kungahus och upplagt på http://www.royalcourt.se/ Och detta stackars bröllopspar, vad de får stå ut med i sin yrkesutövning. Visste Daniel verkligen vad han gav sig in på? Att alltid vara påpassade, avbildade, förföljda, fotade upp och ner. Extrem överexponering och exploatering. Förresten, den svartvita Skultunabilden undrar jag verkligen om den är äkta? Verkar den inte lite photo shoppad? Utdragen på längden? Eller är det en speciell vinkel? Mazariner, choklad och guldkantade koppar och fat. Ändlösa rader av presenter. Så här kommer det att hålla på hela året. Att de orkar, att vi orkar? Frisk och humoristisk kontrast när vi kom till montern med unga designer, där Kerstin Mächs & Amanda Boierth gjort en textil kärlekshistoria Drottningholm & Ockelbo om mötet mellan Victoria och Daniel. Där fanns även andra goda nyheter, som Fagerström& Abrahamsson som låter brukaren vara med i kompositionen i slutfasen för möblerna, liksom Matilda Ekmans lekfulla pop-textil. Njutbar poesi hos konsthantverkarna liksom hos alltid säkra och skickliga Synnöve Morks som samlat favoriter och guldkorn i installationen Handmade. Behållningen för min del, när jag åker därifrån efter en alldeles för snabb visit, är de föremål och installationer där handarbetet, den personliga och mänskliga närvaron tydligt framgår.

Gunnar Kaj och Synnöve Mork











Samarbete med Arkitekturmuseet om nya formuppdraget i startgroparna

Svensk Form har INTE flyttat ihop med Arkitekturmuseet, och vi ska INTE slås ihop. Måste skriva det gång på gång. Märker att människor jag träffar, som inte är direkt involverade i designvärlden, tror att nya uppdraget innebär en sammanslagning med Svensk Form. ”Hur trivs ni ihop med Arkitekturmuseet ?” frågar de. Klargörande: vi fortsätter alltså som oberoende opinionsbildande medlemsförening med regionalföreningar runtom i hela landet. Vi kör vår egen lobbyverksamhet, program och aktiviteter och producerar designutställningar och utmärkelserna UNG och Design S. Våra samarbetspartners är många, däribland Arkitekturmuseet. Vi har föreslagit teman, som vi hoppas ska resultera i banbrytande utställningar med höjd och brett intresse för publiken: Framtidens äldreboende och Barns rätt till lek och säkerhet i det offentliga rummet. Hela tiden genomsyrat av hållbarhetsperspektivet. I torsdags kom museichefen Lena Rahoult tillsammans med kommunikationsansvariga Monica RYdberg till morgonkaffe på Svensk Form för en förhandlingsrunda om samarbetsavtal som de ska köra ett varv till i sin projektledningsgrupp. Det är alltså på gång. Lena for sedan vidare till Venedig för att diskutera det svenska ledarskapet för nordiska närvaron i nästa arkitekturbiennal. Nu i veckan har vi möte i Arkitekturmuseets insynsråd, där jag också sitter med.


Arkitekturmuseets chef Lena Rahoult och Monica Rydberg på möte hos oss förra veckan för att diskutera vårt samarbete. Här med vår nya ekonomiansvariga Linnea Lindahl.

tisdag 19 januari 2010

Snart ett nytt och välbehövligt uppdrag om innovation och design

Goda nyheter. Snart kommer uppdraget för innovation och design, som regeringen ska ge till Tillväxtverket och Vinnova. Svensk Form och SVID är utpekade som samverkanspartners. Igår samlades vi, ett tiotal aktörer, för att diskutera detta deluppdrag, ett av nio inom handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar, som syftar till att förbättra för kulturskapare och entreprenörer och bidra till ökad samverkan med näringslivet. Innovation och Design har dessutom hållbar utveckling som främsta mål. Hela handlingsplanen har 73 miljoner i totala potten, varav allt ska pytsas på de 9 deluppdragen. Tre är redan utdelande. Hur mycket som kommer att läggas på innovation och design är inte klart. När vi sitter och diskuterar är vi säkert lite för överambitiösa när vi framför allt som vi anser behöver hända på området. Det blir en balansgång med en stor behövlig struktoromvandling, när vi nu går in i nya tider och Sverige måste hänga med och positionera sig, samtidigt som vi måste gå in i direkta och regionala pilotprojekt för att få resultat som kan visas upp. Tre år ska satsningen ta, så det gäller att komma igång. Det måste bli konkret och begripligt och inte bara ord, nya möten och seminarier. Det måste gagna design- och samhällsutvecklingen i stort. Det kan handla om kompetensutveckling för designer och formgivare så att de gör bättre affärer och blir bättre på att möta näringslivet, skickligare leverantörer. Det kan också handla om att fokusera på gapet mellan forskning och produktion, att tillgängliggöra ny forskning, som sällan når ut. Lokala utvecklingsprojekt. Hatten av för tjänstemännen på Tillväxtverket och Vinnova, som verkligen vinnlagt sig om att få in våra synpunkter. Den PM som de presenterade för oss innehöll det vi vill se, även om vi förstås är oroliga att pengarna inte ska räcka. Det gäller att inte gapa över för mycket med så lite plånboken. Hur kan vi förmera? Jag berättar mer om innehållet här när den skickats in i slutversion till regeringen. Pengarna kommer från Näringsdepartementet, uppdraget ges av Kulturdepartementet. Det hela är ett ursprungligt samarbete och viljeyttring från kulturministern och näringsministern gemensamt.
Tillväxtverket ledde mötet med Per-Olof Remmare tillsammans med VINNOVAs Katarina Almquist Carnlöf. (Hans Ahrens från Tillväxtverket ej i bild). Övriga deltagare kom från SVID, Svensk Form, Nämnden för hemslöjd, Riksantikvarieämbetet, Svenska Institutet och Sveriges Designer samt Tillväxtanalys

Formmuseets Vänner bjuder till prisutdelning på Arkitekturmuseet 4 februari

Igår möte med Formmuseets Vänner på Svensk Form som vanligt. Vi diskuterade artikeln om Arkitekturmuseet och Svensk Form i söndagens SvD, som många inte gillade. Men framför allt gick vi igenom detaljerna kring prisutdelningen av DesignNu på Arkitekturmuseet! Välkomna dit kl 18.00 Anmäl Dig på hemsidan. där du också hittar pressmeddelandet. Formmuseets vänner lobbar ju för etablerandet av ett Formmuseum i Stockholm. Priset ska delas ut till senaste årets produkter som kan platsa i ett framtida museum. Fem kategorier sammanlagt. De nominerade är:

Konsthantverk: Eva Davidsson
Grafisk form: Profilen för konstbiennalen i Venedig, Björn Kussofsky
Industridesign: Pacemaker av Tonium, design No Picnic
Möbelformgivning: Stolen Tivoli av PP Möbler, design Fredrik Mattson
Mode: Couture-kollektionen Shoerepair by The No av Fifth Avenue Shoe Repair.

Kom och se vem som får priset. Prinsessan Christina är prisutdelare och formgivarna finns på plats, efter prisutdelningen blir det fortsatt mingel på Bloms Café.

Äntligen 100 spadar i jorden för Vandalorum, en plats för Design och Konst i Småland

Historiskt ögonblick i lördags när en rad namnkunniga konstnärer och formgivare satte spadarna i jorden för design- och konsthallen Vandalorum i Småland. 100 specialdesignade spadar av Jonas Bohlin. Självklart var det de som ska stå för innehållet som skulle gräva. Gick tydligen bra trots tjälen, att döma av bilderna som jag fått av Sune Nordgren, tagna av fotografen Johann Bergenholtz. Önskar att jag kunde varit med själv. Denna långa resa som började redan på 80-talet med eldsjälen och Källemo-grundaren Sven Lundh, med många stora namn inblandade längs vägen. Renzo Piano har ritat ett system med lador, inspirerade av Smålandslador, som nu kommer att byggas i etapper, allteftersom man kan finansiera. Man har nu äntligen hittat en modell för uppbyggnad stegvis, projektet vitaliserades och fick nytändning i och med att driftige Sune Nordgren tog över projektledningen 2007. Många seminarier och utställningar hållits i Vandalorums namn, men nu är det fysiska byggandet alltså igång. De ger ut en serie bullentiner, nedräkning från 10, nu är vi på nummer 8. Vill ni följa äventyret så skicka in beställning på info@vandalorum.se Grattis och varmt lycka till säger jag!

Imponerande gäng sätter spadarna i jorden: Gunilla Allard, Åke Axelsson, Johann Bergenholtz, Boris Berlin, Per Inge Bjørlo, Kristian Blystad, Jonas Bohlin, Bård Breivik, Charlotte Engelkes, Andreas Engesvik, Mats Fredriksson, Petra Gipp, Monika Gora, Johnny Grauengaard, Sigurdur Gustafsson, Charlotte Gyllenhammar, Louise Hederström, Åke Hedström, Eva Hild, Torsten Hild, Dan Jonsson, Martin Jämtlid, Matti Klenell, Anna Kraitz, Urban Lasson, Johan Lindau, Pontus Ljungberg, Sven Ljungberg, Sven Lundh, Åse Marstrander, John Nelander, Olle Nicklasson, Mattias Nilsson, Bjørn Nørgaard, Stina Opitz, Åke Parmrud, Signe Persson-Melin, Magnus Silfverhielm, Maria Silfverhielm, Roger Simonsson, Pierre Sindre, Jesper Ståhl, Anna Svenstig, Jonas Sällberg, Mats Theselius, Marit Tingleff, Jan Wiberg, Martin Wickström, Anne-Marie Wikström, Lena Willhammar, Dan Wolgers, Fredrik Wretman,

Svensk Form Örebro visar utställning om designprinsen Sigvard Bernadotte

I sommar öppnar en designutällning om Sigvard Bernadottes livsgärning på länsmuseet i Örebro. Häromdagen kom därför Ing-Marie Alverlin från regionalföreningen i Örebro på besök tillsammans med lokala Bernadottesällskapets ordförande Einar Lyth för att träffa Marianne Bernadotte och diskutera invigning den 2 juni. Vi gör sedan utflykt med Marianne och Sigvard Bernadottes Vänförenings utflykt dagen därpå 3 juni. Det är ju stort firande av Bernadotte-ätten i år, utöver bröllopet, särskilt i Frankrike, men Örebro har också spelat en historisk roll och har flera evenemang. Prinsessan Mariannes ork är verkligen beundransvärd. Outtröttlig, alltid vänlig och omtänksam. Jobbar dagligen entusiastiskt på med arrangemang, fund raising till konstnärsnämd, barnögon och dyslexi, trots att hon nyss fyllt 85.



söndag 17 januari 2010

Är det designkris i huvudstaden?


2009: Svensk Form välkomnar Arkitekturmuseet nya chef Lena Rahoult och inleder samarbete kring hur museet ska driva mötesplatsen för form och design i Stockholm

Många undrar säkert, som läste SvD idag, om hur Arkitekturmuseet ska överta nya mötesplatsuppdraget för form och design. Artikeln är förstås förenklad i sin polarisering mellan en som sitter och gnäller med tom plånbok och en som spinner med pungen full. Men faktum kvarstår: form- och designområdet är beklagansvärt eftersatt i huvudstaden. Utländska besökare förvånas över att vi i designnationen Sverige inte har något formmuseum eller designcenter i Stockholm. Synd att det inte gick att genomföra när vi var så nära för bara ett par år sedan. Med friska pengar dessutom. Nu är vi längre ifrån än på länge. Formmuseet vänner fortsätter idogt som påtryckare för ett Formmuseum i Stockholm, nu närmast delas ett pris ut DesignNu, den 4 februari som en symbol för att visa fram form och design som platsar i ett framtida formmuseeum. Tills vidare får vi nöja oss med en arena på Arkitekturmuseet, som sedan årsskiftet tagit över vårt uppdrag att driva den officiella mötesplatsen för form och design i Stockholm. I ett försök att åtminstone samla befintliga resurser till en gemensam plattform, får vi acceptera det som ett steg i rätt riktning så länge. Meningen med sammanslagningen var ju att desingområdet skulle få en förstärkt, vidgad och tydligare arena i Stockholm. Nu gäller det verkligen att det blir så. Och vi MÅSTE KOMMA IGÅNG SNART! Alla vi aktörer inom designområdet får se till att göra det bästa av det. Tillsammans med Arkitekturmuseet har vi identifierat samverkansområden för 2010: framtidens äldreboende och barns rätt till lek och säkerhet, alltid med hållbar utveckling som röd tråd. Vi kommer även att samarbbeta kring utmärkelserna Design S och UNG. Jag återkommer snart om HUR, när vi landat alla förhandlingar.

Och när det gäller kris, så är det inte Designen i sig som krisar, tvärtom. Inom området finns stor dynamik, växkraft och potential. I samma SvD kunde vi exempelvis se hur konsthantverk och smyckeskonst de senaste åren genomgått en spännande, visserligen smal, men betydelsefull utveckling. Och hantverkets  återfödelse, sökandet efter rötter. Se också på alla de eftersökta industri- och produktdesigner och företag som får internationella uppdrag. Tjänsteexport som inte syns i den officiella exportstatistiken eller i media. Designen som problemlösande metod i processer och produktutveckling. Designers och arkitekters förmåga att visualisera komplicerade förlopp och ena människor kring idéer.... massor av kompetens som kan tas tillvara bättre.

Att vi inom Svensk Form just nu har riktigt tuffa ekonomiska utmaningar betyder inte att vi inte kavlar upp ärmarna, fortsätter att jobba med våra målsättningar och att lobba gentemot beslutsfattare för att designen ska få spela den roll i samhällsutvecklingen som den förtjänar. Regionalföreningarna jobbar för högtryck. Svensk Form har varit med om ekonomisk dragspelseffekt många gånger under sin 175-åriga historia och knoppat av flera verksamheter längs vägen allteftersom frukterna mognat. Nu inleds en ny era.

Vi får inte glömma heller att det finns GOOD NEWS. Näringsdepartementet och Kulturdepartementet har genom samarbete mellan ministrarna och tjänstemännen fått fram en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar (http://www.regeringen.se/sb/d/11347/a/131748) med 73 miljoner i potten, som ska användas snabbt och brett. Tillväxtverket och Vinnova ska utforma uppdrag, och där finns ett par, bland annat inom innovation och design som inom kort ska delas ut. Här är det snabba puckar. På måndag har en rad designaktörer kallats till Tillväxtverket för att diskutera just den delen. En välkommen öppning när även näringslivsperspektivet så tydligit finns med. Design är ju som bekant tvärvetenskapligt och snart är det val.


Var tycker ni att ett nytt Formmuseum i Stockholm borde ligga? Bakom Nationalmuseum som föreslogs i av Göran Persson på sin tid? Eller på en helt ny plats?

onsdag 13 januari 2010

Vad gör man med mailkorgen som svämmar över?

Det har tyvärr blivit helt omöjligt att svara på alla inkommande mails. Hur gör ni? Vi verkar vara alltfler idag som givit upp försöken att hinna med. När eposten var nytt som verktyg var det självklart att försöka svara på allt, eller åtminstone att ha ambitionen. Men idag går det inte längre. I alla fall inte för mig. Jag får hundratals mail per dag + spam. Skulle kunna sitta hela dagarna och svara på mails och inte hinna något annat. Inte kunna sätta min egen agenda. För min del har jag helt enkelt löst det så att jag satt in ett automatsvar, i stil med att jag får för många mails och kan inte svara på alla. De som har verkligen angelägna frågor får skicka en gång till eller SMS:a.Vet inte om det hjälper. Många blir nog irriterade ändå och förväntar sig ett svar bara för att de skickat ett mail. Det funkar inte längre tyvärr. Ett tips är ju att formulera rubriken så att det syns att det är ett personligt och direkt mail. Likaså att vara så kortfattad att man genast ser hela andemeningen direkt i första rutan. Att skicka inbjudningar och pressmeddelanden per mail är förstås bra för både miljö och ekonomi, men räkna inte med att det läses och uppfattas. Vi kan inte längre vara tillgängliga hela tiden. Noterar att den yngre generationen har en helt annat och avslappnad attityd till epost. De vägrar förslavas och vill själva välja sina sociala och virtuella verktyg. Svårt men välgörande.

Skeppsholmen i vinterskrud idag på lunchen






tisdag 12 januari 2010

Får jag presentera Linnéa Lindahl - ny ekonomiansvarig på Svensk Form

Linnéa har rivstartat på Svensk Form med årsredovisning och bokslut när hon nu börjat på heltid hos oss för  att ansvara för ekonomin. Hon får hjälp i starten av vår hittillsvarande konsultande ekonomichef Mats Nilsson och vår långa trogna medarbetare på ekonomiavdelningen Inger Dahlander. Båda slutar tyvärr efter bokslutet i  februari. Linnéa kommer närmast från Tidningsutgivarna, en bra bakgrund för oss med alla våra medlemmar och FORM. Linnéa är i botten företagsekonom utbildad i Umeå med påbyggnad vid Stockholms universitet. Trots att hon bara är 26 år, har hon hunnit med en hel del, bland annat har hon jobbat på klädföretaget Desigual i Barcelona och hjälpt dem bygga upp ett nytt redovisningssystem. Privat är hon intresserad av både konst och design, och inte rädd för de stora ekonomiska utmaningarna som ligger framför oss, tvärtom: "en utmaning med utvecklingsmöjligheter. Det blir roligt att jobba med er - mysig stämning!" Här nedan poserar Linnéa i min ursköna powernap-soffa som Nina Jobs ritat för Gärsnäs - tyvärr alltför sällan avvänd för just detta ändamål.



måndag 11 januari 2010

På plats igen på Skeppsholmen

Nu äntligen Sverige igång igen. Det märktes på alla telefoner och inkommande mails under gårdagen. Vi startade med extra långt personalmöte och välkomnade nya medarbetaren Linnea Lindahl som blir ekonomiansvarig - återkommer till henne senare. Nu kommer även projektledaren Anna Blomdahl sitta hos oss och dra igång nästa omgång av Design S omedelbart och UNG så småningom. Christine Sundberg Carendi är i London och delvis tjänstledig i två månader, men jobbar på distans med vissa frågor. Hon har just installerat sig därborta, men mailen går redan varm. 

Verksamheten fokuseras fortsatt på hållbar utveckling och att positionera svensk design internationellt. Bättre Liv Genom God Design är ju mantrat, som löpt genom Svensk Forms historia som självklar ryggrad. FORM, webben, alla turnerande utställningar, föredrag osv viktiga kanaler och kontaktytor med medlemmar och allmänhet. Regionalföreningarna har aktiva program planerade och alltfler anammar nu det framgångsrika PechaKucha-formatet för att visa fram lokal talang inom design och arkitektur och andra kreativa näringar.

Vår stora utmaning är ju att utveckla en mera affärsmässig inriktning, nya tjänster och erbjudanden, med bibehållen grundmålsättning. Långsiktigt hållbar miljö och höjd livskvalitet och design som konkurrensmedel och utvecklingskraft för samhället. Vi, som  många andra, har kniven på strupen när det gäller ekonomin. I år gäller det.  


Ansvarsfull design under det senaste årtiondet

Ännu har vi långt kvar innan dagens design lyckats möta och lösa de stora miljömässiga, sociala och etiska krav som samtiden ställer. Men vi avslutade det första årtiondet på god väg, enligt designskribenten Alice Rawsthornes sammanfattning i Herald Tribune "Trying to be responsible and cutting edge, too" vid årsskiftet. Årtioendet då bokstaven S inte längre bara betyder Style utan Sustainability. Trots att de flesta produkter och initiativ som tagits är kompromisser ännu så länge, så har vi sett många lovvärda försök som One Laptop Per Child till Toyota Prius komma fram. Men vi måste göra ännu bättre ifrån oss framöver. (Läs också Annica Kvints artikel i DN om hållbar design nyligen). Rawsthorne tar också upp den konceptuella designen i gränslandet till konst, som vi sett mycket av under 00-talet. Ibland som angelägen experimentell utforskning, men som i sina sämre varianter befäster uppfattningen om design som något elitistiskt, oanvändbart och ytligt. Digitala designens frammarsch finns också med.

När det gäller den ansvarsfulla designen har ju Sverige goda förutsättningar med sin långa humanistiska historia, sitt sociala engagemang, långa designtradition. Något som inte Alice Rawsthorne däremot förvånande nog inte alls tar upp är konsthantverkets återerövringar under senaste åren. Se bara i Sverige den nya, vitaliserande och aktionsdrivna hantverksrörelsen som pågår. Välgörande och hoppingivande.

söndag 10 januari 2010

Arkitekters och designers sociala ansvar

Ett av mina mest positiva möten under 2009 var unge brasilianske arktikten Filipe Balestra, 28 år som nu är bosatt i Sverige och gift med Sara Göransson också arkitekt. Han har jobbat med stjärnarkitekten Rem Koolhaas bl. a, men har genom flera sociala arkitektprojekt slagit in på en helt annan linje. Han och Sara har tillsammans startat nätverket URBAN NOVEAU för gränsöverskridande samarbete inom arkitektur, urbanism, design och andra discipliner inom stadsbyggnad. Som manifest har de ett valt citat från 1947 av Ayn Rand, The Fountainhead, som jag tycker vi kan ta med oss som ständig följeslagare för 2010:

What the architectural profession lacks is an understanding of its own social importance... You are those who provide mankind's shelter. Remember this, and then look at our cities, at our slums, to realize the gigantic task awaiting you. But to meet this challenge, you must be armed with a broader vision of yourselves and of your work ......Let us organize - well, my friends, shall I say  - a nobler dream?

Läs hela citatet på http://www.urbanouveau.com/index.php?/ihs/manifesto/ 

Hållbart och internationellt under 2009 - fortsättning följer 2010

HHar nu långsamt börjat vakna upp ur vinterdvalan efter alla helger. Som ni märker har jag också tagit lång bloggsemester, men nu är det dags att slå på radarn igen. Förra året präglades för Svensk Forms del av att positionera svensk design internationellt, att påbörja samarbetet med Arkitekturmuseet och att stärka vår roll som opinionsbildande medlemsförening med ännu tätare samarbete med regionalföreningarna. Nu har vi också fått en stark regionalförening i Stockholm för första gången! Det populära snabbpresentationsformatet PechaKucha har också spritt sig som en löpeld runt Sverige och finns nu i 7 städer. Själv reste jag en hel del förra året. Både i Sverige och långt bort  som till Brasilien och Japan. Jag for även runt i Europa med svensk design till exempelvis Milano, Athen, Cypern, Prag... Och intresset för svensk design är större än någonsin internationellt. Särskilt idag med alla miljömässiga, ekonomiska och sociala utmaningar. Man tittar på vår rika designhistoria och vårt humanistiska perspektiv. Se bara Newsweek den 9 september om varför svensk design är så bra. I enligthet med företagens önskan med långsiktig strategi för gemensamma utlandssatsningar på prioriterade orter, så fanns vi på plats både i Milano och Tokyo med SWEDISH LOVE STORIES. Vi har fortfarande erbjudandet att finnas i pangläge mitt i Superstudio i Milano igen, men vi har deadline inom en vecka. I dag finns inte pengar ens till hyran, och företagen tvekar fortfarande pga det allmänna ekonomiska läget. Vore synd att släppa denna chans, nu när vi har en treårssatsning. Undersöker om det går att få med de offentliga främjarorganisationerna på dessa större satsningar. Utan en statlig grundplåt som garanterar att de blir av och att vi kan ha rimlig framförhållning, så är det svårt att genomföra. Än är det inte kört. Ska ringa runt och kolla intresset denna vecka.

Allt arbete genomsyras av design för hållbar utveckling, och nu har vi äntligen kommit igång med webben Saving the Planet in Style där vi berättar om goda svenska exempel på engelska för inspiration och marknadsföring. SVIDs hållbarhetsguide är ett bra verktyg för designer och företag i sammanhanget, och till möbelmässan kommer ännu ett webb-verktyg med praktiska tillvägagångssätt för designer som några unga designer arbetat fram inom projektet Green Design. Återkommer om detta snart.

GOTT NYTT ÅR!