torsdag 10 juni 2010

Design D & Design S välbesökt dag för kunskap, inspiration, firande och fest

Hela dagen fylldes av kombination av föreläsningar, utdelningsceremoni och vernissage. Se hela programmet på www.swedishdesignaward.se . Projektledaren Anna Blomdahl och hennes team har verkligen gjort ett fenomenalt arbete, trollat med knäna och alla bitar har fallit på plats. Nu är de snart värda rejäl semester.

DESIGN D
Syftet med Design D-dagen var att ge  fördjupning, ny kunskap och arbetsverktyg + internationella utblickor om aktuella designfrågor - med avstamp i historien. Samarbete med Arkitekturmuseet, SVID och CfN. Genomförd med ekonomiskt stöd från Söderbergsstiftelsen och Vinnova. Förmiddagen ägnades åt handfasta work shops. Besökare mellan 15-30 per work shop. Eftermiddagen blandades internationella och svenska föreläsare - drog mellan 100-250 i publiken, varierade mellan talarna. Vi var glada att vi lyckats locka hit så spännande talare, och de internationella var förstås de mest välbesökta föredragen: Vi ska försöka hitta fler, när även konceptet med kunskapsdag planeras turnera tillsammans med utställnigen.DESIGN S
Därefter direkt över till utdelningsceremonin där Arkitekturmuseets chef Lena Rahoult hälsade välkommen till både Design S och den utställning som de också invigde om arkitektur från århundradets första 10 år - 00-tal. Staffan Bengtsson modererade och Kulturministern Lena Liljeroth Adelsohn delade ut S:en. Se webben för närmare presentation www.swedishdesignaward.se  700 personer kom till utdelningsceremonin och vernissagen, vi hade tält på baksidan och sponsrad CAVA från Spanien och underhållning av Wille Crafoord och Staffan Hellstrand. FEST helt enkelt, och många glada premierade och nominerade. Själva utställningen, gestaltad av Simon Anund och Peter Andersson finns att se hela sommaren på Arkitekturmuseet och vi lyckades kalla in vår goda tidigare medarbetare Annika Björkman som  dök rakt in och raskt fick ordning på utställningen tillsammans med arkitekterna och producenten Thelins.

Efter vernissagen ordnade vi en mindre buffet på Svensk Form för de internationella gästerna och "närmast sörjande", vi hade räknat med ca 30 personer, men den varma sommarkvällen lockade över betydligt fler från vernissagen och det slutade med ett 100-tal glada gäster. Maten räckte nästan, liksom drycken. Våra internationella gäster  var mycket nöjda och är nu  närmare vänner som erbjudit sig att jobba mera med oss i framtiden. Vi ordnade också en speciell fika med John Thackara igår på Svensk Form för representanter från Tillväxtverket, Vinnova och SDS, för att diskutera med honom om vår pågående process och höra om exempel på liknande arbete från andra länder. Han flyger ju runt världen som ett bi och är processledare, katalysator och avlyssnare hos organisationer, regeringar och grupper.

Inga kommentarer: