söndag 6 juni 2010

Tre tunga talare kommer till Stockholm för Design D nu på tisdag den 8 juni

Redan nu på nationaldagsmorgonen landar den första talaren, Cara McCarthy från New York. Mitt i festivalyran, Love Stockholm 2010, som pågår mellan 6-19 juni. Hon ville ta det lugnt och strosa omkring första dagen. Tur med vädret. Cara är chief curator för Cooper Hewitt National Design Museum, som just öppnade sin stora Designtriennal, där de scannat av all världens design under de tre senaste åren. Av 126 produkter och tjänster är 6 från Sverige. Slår man upp deras presslänk, kommer svenska produkten Solvatten av Petra Wadström som första bild. Namnen på triennalen är WHY DESIGN NOW? och det är också rubriken på hennes föreläsning som hon håller nu på tisdag den 8 kl 13.00 på Arkitekturmuseet i stora hörsalen. I WHY DESIGN NOW? diskuterar man designens relevans i dagens samhälle utifrån olika teman. Energi, transport, samhälle, material, hälsa, välfärd, kommunikation är rubrikerna. Hur kan vi hitta sätt att leva med minimala resurser och med dagens sociala, ekologiska och ekonomiska utmaningar. Läs mer om Cara och hela Design D-programmet på www.swedishdesignaward.se



Nästa talare anländer från Frankrike i morgon. John Thackara, extremt svårfångad, därför är vi oerhört glada att ha fångat honom i flykten. Det finns redan en entusiastisk ung beundrarskara som står och väntar på denne erfarne och kloke designexpert - på hållbarhet och nya ekonomiska system. Förutom att var en populär och eftersökt talare som reser runt världen som ett bi och pollinerar regeringar, organisationer, utbildningar i förändring inom innovation, design och hållbar utveckling. Tror inte på domedagsprofetior, utan på konstruktiva förändringar. Den gröna ekonomin är redan här, om än i sitt embryo. Han står bakom Doors of Perception med regelbundet nyhetsbrev och blogg www.doorsofperception.com  Vi har fått stöd från Vinnova för att kunna ta hit honom. Jag ska även så här i sista stund försöka dra ihop ett möte med olika myndighetsrepresentanter och vårt SDS-nätverk på onsdag så att de får en chans att träffa honom utöver föredraget på Design D-dagen som han håller kl 15.30 under rubriken "Business as unusual".



Vår tredje internationella är ännu en inflytelserik och karismatisk personlighet, Cameron Sinclair, grundare av Architecture for Humanity, som bland annat levererar designtjänster till krisdrabbade områden. Give design, get design, share design. Just nu involverad i återuppbyggnadsarbetet för Haiti. Han har deltagit aktivt i Davoz och talat framtid, arkitektur och ekonomi och var också den som tillsammans med Mark Dytham drog igång Pecha-Kucha for Haiti, som vi alla deltog i över hela världen. Talar med uppmaningen "Design like you give a damn!" kl 16.15 på Arkitekturmuseet nu på Design D-dagen tisdag den 8 juni.  Han flyger in från San Fransisco på kvällen den 7 och vidare till Wien den 9.



Först till kvarn gäller, men ni får gärna försöka anmäla er till emilia@swedishdesignaward.com




Inga kommentarer: