torsdag 17 juni 2010

En tjuvtitt in i nya 5-stjärninga hotellet Nobis på Norrmalmstorg


Lunchade på Dramatens terass för första gången häromdagen, med härlig utsikt och Stockholm från sin bästa sida över Nybroviken. Lunchsällskapet var järngänget från Telefonplanstiden, med de storstilade planerna på Designcentret i Designens Hus på Telefonplan 2006-2007. Vi som åkte på bench markingresa till Amsterdam exempelvis för studier i hur man jobbat med nya designarenor där.  Lennart Berg, som då var projektledare för det hela på AP-fastigheter är idag VD för byggföretaget ebab Stockholm, som jobbar med en rad spännande projekt, bland annat nya hotellet på Norrmalmstorg. Till lunchen kom även Ulrika Behm, som då var Svensk Forms projektledare för Telefonplan och idag jobbar på Arkitekturmuseet, samt Renée Padt, idag på Konstfack, som då tog fram en rapport med jämförelser mellan designcenter över hela världen för oss för Telefonplan. Karolina Kaiser, arkitekten från Wingårdhs som höll i Designens Hus, är idag Stadsarkitekt. Tyvärr fick hon lämna återbud samma morgon pga sjuka barn. Vi får göra om det. Efter en kort stund av beklaganden över att inget blev av vårt långt gångna arbete den gången, och över avsaknaden av en rejäl arena för design i Stockholm, gick vi raskt över till dagsläget och framtiden. Vi får säkert anledning att samarbeta igen, exempelvis inom området som vi nu ska ta tag i med hur vi designar för vårt äldre liv och boende - både privat och offentligt. Lennart starkt engagerad. När vi njutit av utsikten och lunchen, tog Lennart med oss till en tjuvtitt in i nya 5-stjärniga hotellet som de bygger på Norrmalmstorg i gamla byggnaden, där stora Norrmalmstorgsdramat utspelade sig i valven som ledde till begreppet "The Stockholm Syndrome". Det blir ett pampigt hotell, 5 stjärnor, över 200 rum, sviter och smårum, innergårdar, restaurang, bar... ska vara klart i november-december. Vi träffade projektledaren och mannen bakom,  Ralf Thalén, från Nobis hotel, restauranger och konferens, alltså samma som har Operakällaren, nya Skeppsholmshotellet osv. Även här är det CKR- Claesson Koivisto Rune som är arkitekter och designer bakom hela konceptet. Ovanligt dova färgskalor för att vara dem, mörka träslag och de verkar ta ut svängarna något lite mera än det mera strama förhållningssättet på Skeppsholmshotellet. Spännande att få en förhandstitt, sover gärna där en natt!
Renée Padt, Ulrika Behm och Lennart Berg på Dramatens lunchterass

Nobisgruppens man Ralf Thalén berätta för oss om koncept och hela fantastiska projektet, här med Jan Skald från ebab som bygger det hela och Renée Padt från vår grupp.

En titt in i den kommande sviten, nere första rummet. Uppe huvud-sovrummet. Helt OK.

Gästerna kan se hel innanmätet och urverket av det stora Linderothska kalenderuret, som en urmakare kommer och vrider upp en gång i veckan.Diskussion pågår om vad man ska göra med den jättelika Gunnar Cyrén-lampan som hänger från taket på den fina innergården. Tas ned? Stannar kvar? Någon som vill köpa?
Ulrika testar prov-klädskåpet som CKR ritat och som tillverkats i Botswana hos deras specialpartner som också tillverkat det fantastiska långa matsalsbordet på Skeppsholmshotellet

Inga kommentarer: