söndagen den 17:e april 2011

April 15 -En dag på stan

Tog en dag ledigt och såg lite annat på stan också - orkade dock tyvärr inte ut till stora mässan. Detta får bli ett mellanår. Rosanna Orlandi, gallerierna i Zona Tortona och Trussardi hanns med. Alltid lika stimulerande att gå till Rosanna Orlandi, denna gång förälskade jag mig handlöst i James Plumbs installation, där de med utsökt hantverkskunnande och stor omsorg givit nytt liv åt gamla ting med bra funktion för samtida behov. Skåp med hyllor av gamla resväskor som rest runt i världen, smakfullt och noggrant restaurerade med nytt foder inuti. Ett gammalt bord som skurits mitt itu, för att göra en nedsänkt del i mitten, där mat, dekorationer, vin kan stå lågt på ett sätt som underlättar kontakten och samtalen mellan gästerna runt bordet. I huvudändan står butlern, i form av en gammal klocka som förlorat sin funktion och sitt innanmäte, men som nu givits nytt liv på detta sätt. Michael Youngs kärleksfulla hyllning till Trussardis 100-årsjubileum med en bänk och en fåtölj med plisserat läder på samma sätt som Trussardi gjorde för flygplansstolar på 70-talet. Runt Piazza della Scala hade Michael young gjort en stor installation i  form av mässingsmoduler i en evighetskonstruktion som han jobbat fram under två år. Vid museet intill stora domen fanns en suggestiv installation till Mimmi Palladinos ära. En tredje höjdpunkt för min del var den exklusiva och även här omtänksamma hyllning som italienske designern Luca Nicetto (bosatt i Sverige) gjort för traditionella skinkföretaget King's högst upp på terassen på Superstudio Píu. De säljer skinkor i hela Italien. Först fick han i uppgift att rita ett nytt förkläde och en ny kniv till dem. Men han övertygade dem snart om att om de ville rikta sig till ett high end segment, så måste de jobba sig igenom hela varumärkesprofileringen, inklusive en närvaro under Designveckan i Milano. Där serveras nu varje dag för en exklusiv skara prover på olika sorters parma och andra skinkor, samtidigt som skinkorna är utställda som gamla italienska 1600-talsstilleben. Luca säger att denna gamla metod att lagra och hantera skinkorna är som att hitta en antik sten ur den italienska historien - den måste lyftas fram och bevaras. Vad design kan åstadkomma när den utförs som bäst!!!




















Inga kommentarer: