onsdag 17 mars 2010

Brasilien och framtiden - Love is our major form of intelligence

Det har talats länge om de fantastiska framtidsperspektiven för Brasilien, men när kommer framtiden? Är det äntligen dags nu? Slank in på Brasilienseminariet som brasilianska handelskammaren ordnat om Brasilien och framtiden. Vetenskap, nya energikällor, biofuels, vetenskap och kultur. Jag hann vara med om ett par av de kultur-relaterade föredragen.

Redan på 70-talet var det framtidslandet, men bromsades upp av en massa orsaker, för att återigen ha seglat upp som en stark ekonomisk kraft på väg och optimismen är smittande. Nu är det nya samarbeten som gäller för att bygga vidare. Och vad kan då landet med sina 202 miljoner invånare samarbeta med Sverige med sina 9 miljoner invånare kring? De har råvarorna, samlevnad mellan alla raser och kulturer (we don't need an identity, because we have all of them). I en jämförelse mellan länderna är Sverige långt framme när det gäller innovation, forskning, patent och kunskap men usla när det gäller entreprenörskap. I Brasilien däremot är förhållandet det motsatta - högt upp på skalan för entrepernörskap. Ett område att samarbeta konkret kring. Och snart är det dags för officiellt besök av kungaparet i Brasilien. Relationerna är goda och täta mellan våra länder.

Jag plockade upp en del intressanta kontakter och information för vårt projekt Bistro 3000- Serving the Future, om mat, design och hållbar livsstil, som vi inititerade förra året. Det har ju också tyvärr bromsats upp på grund av vår hårda ekonomiska sists, men våra brasilianska kontakter är fortfarande varma, och det gäller att plocka upp trådarna igen innan de kallnar.

Träffade också gamle barnboksförfattaren och utbildnings-missionärer Arnaldo Niskier, en av de inbjudna talarna, som jag bjöd till Sverige redan 1988, när vi bodde och arbetade i Brasilien. Roligt att återses efter 20 år!

Inga kommentarer: