söndag 15 november 2009

Svensk design erövrar världen: Kvinnor i Cleveland och Barn i Sao Paulo

Det var nån som undrade häromdagen, så det är kanske bäst att tala om att Svensk Form självklart kommer att fortsätta att producera utställningar och göra utlandssatsningar för att främja svensk design internationellt. Design S och UNG har ju nu avslutat sina lyckade utlandsturnéer i Athen respektive Tokyo. För närvarande turnerar den 17 SWEDISH DESIGNERS i USA, och invigningen i Cleveland blev välbesökt och medieuppmärksammad. Duktiga projektledaren Sara Szyber har skickat rapporter och nu fortsätter den vidare i USA. Det har ju varit en del rabalder kring finansieringen, men vi lyckas tack vare Barbro Sachs Oshers generositet, en fröpeng från Kulturrådet och inte minst entusiasm från Mats Widbom vid Svenska ambassaden i Washington. I dag öppnar även SEMENTES SUECAS (Svenska frön) i Sao Paulo om design för barn. Barns rätt till lek och säkerhet. Där är det industriformgivaren Margarita Matiz Bergfelt som varit initivativtagare och kurator. Svensk Form står som producent i samarbete med Svenska institutet/Sida som projektleder turnén. Den har varit i Colombia, Mexico, Tyskland och nu Brasilien. Läs mer på Svensk Forms webb http://www.svenskform.se/ Vid hemkomsten hoppas vi kunna visa den på Arkitekturmuseet i kombination med utställning om svenska lekplatser för barn och diskussioner om offentliga rum för barn.


 Kulturrådet i Washington, Mats Widbom, inviger stolt 17 Swedish Designers utställningen. Det är mycket tack vare honom som utställningen nu cirkulerar i USA. Det var han som först blev så förtjust när den  ursprungsvisades i New York i samband med Bruno Mathsson-utställningen, och han har på alla sätt sporrat Svensk Forms engagemang vidare. 
Invigning av 17 Swedish Designers i Cleveland. Projektledaren Sara Szyber till vänster, Sedan vår främste formambassadör KerstinWickman, designhistoriker, på plats i Cleveland. Kerstin har även varit involverad i barnutställningen Svenska Frön med katalogtext och seminarier på olika visningsplatser. Heja Kerstin!


Inga kommentarer: