tisdag 12 oktober 2010

17 svenska formgivare nu på plats i San Diego

Nu finns 17 svenska formgivare att beskåda på Planet Rooth Studio Gallery i San Diego. Sara Szyber, en av de 17 formgivarna och tillika en av projektledarna för utställningen har just varit där och satt upp den. efter lyckade visningar i Cleveland, Minneapolis och Chicago finns den nu i oktober i San Diego innan den går vidare till Las Vegas, House of Sweden i Washington, Seattle och Philadelphia. Det är otroligt hur många liv denna utställning har fått sedan starten 2007. Den föddes helt spontant och visades då i New York i butiken Just Scandinavian, som en samtida pendang till Bruno Mathsson-utställningen som visades på Bard Institute. Urspungliga urvalet byggde på Pascale Cottard Olssons designer som hon jobbade med i sitt galleri, som sedan blev en bok 17 Swedish Designer Chez Pascale utgiven av Langenskiölds förlag.
Deltagande formgivare: Pia Amsell Carina Seth-Andersson, Lena Bergström, Camilla Diedrich, Monica Förster, Front, Anki Gneib, Nina Jobs, Anna Kraitz, Lotta Kühlhorn, Anna Lerinder, Ulrica Mårtensson, Anna von Schewen, Eva Schildt, Sara Szyber, Pia Törnell  och Barbro Wesslander.

Bevis för hur en tydlig och koncentrerad utställning som är bra får vingar och framgång av egen kraft. Många seminarier och föreläsningar kring alltfrån genusfrågor och svensk design har följt i spåren. Något som är alldeles specifikt för Sverige, att vi har så många duktiga och framgångsrika kvinnliga formgivare. 


Inga kommentarer: