tisdag 26 oktober 2010

Culture Futures - Nordisk hållbarhetskonferens på italienskt manér

Många spännande talare, men måste formatet vara så konventionellt? Särskilt när det handlade om kulturens kraft att få oss att tänka nytt. Visst kan man acceptera protokollet, men inte måste hela mötet inledas med ett uppradat podium, bara män, som alla visar tråkiga power points utan en enda bild??!! Bara långa texter.  Var är magin, känslorna, upplevelserna som alla, säger ALLA, upprepade var det mest viktiga? Hur ska vi annars kunna åstakomma förändring i livsstil, beteenden, materialanvändning och produktion? Kulturens makt och kraft. Show and share, don't tell är en bra devis. Vill inte klaga för mycket, för det är ändå fantastiskt att dessa eldsjälar från Ragnarock lyckats få ihop detta möte, så välorganiserat, med alla beslutsfattare på plats, alla sponsorer, allt omhändertaget och så "vuxet" gjort. Grattis till dem och till initiativet - vi behöver mötas om och om igen och utbyta erfarenheter kring dessa frågor. Hade fel när jag skrev att norrmännen finansierade, detta verkade vara mera ett dansk-italienskt projekt, om än inflytelserika norska influenser inuti. Pengar från Milano, Danmark, EU, Nordiska rådet osv. Sitter nu på hotellrummet och ska snart gå på middagen som de ordnat för deltagarna i Superstudio, det är väl där allt kommer att hända efter att vi tömt ur våra påsar under dagen. Fest är viktigt! TACK RAGNAROCK och CULTURE/FUTURES
Ståndsmässig möteslokal Sala Alessi i Municipality of Milan. Vissa av de namnkunniga italienska arkitekterna var imponerade - hade aldrig varit där tidigare.

Inledningsceremoni, 6 pigga män på podiet. Finn Andersson från Danish Cultural Institute beklagade att han inte hade kostymen på - bagaget hade försvunnit, därför var han så ledigt klädd - Det lyssnar vi på, samtidigt som vi ser bilden från inbjudan där en ynglig flyger fritt omkring i jeans och uppknäppt skjorta (kulturens representant?)


Culture Futures som bildades i Danmark i samband med stora miljökonferensen, representerades av Olaf Gerlach-Hansen, som berättade om visionerna och arbetet som görs för detta. Kulturen är klart underrepresenterad menade han. Norska Code Arkitekter hade massor att visa, men tiden var knapp


Jakob Lange från underbara danska arkitektkontoret BIG berättade om olika projekt och om varför sustainable lifestyle kan vara more fun and not less fun. De har nu över 100 personer på kontoret och öppnar snart filial i New york. Nedan två innovativa projekt i Taiwan, där ihålighet används som cooler inne i byggnaden och i det andra där man genom att vrida byggnaden i rätt geografiska riktning kan få maximal utdelning av plantering på taken och solljus respektive skugga in i byggnaden. Inget nytt för arkitekter förstås, men applikationen och vägen dit är innovativ och nyskapande. Från Svenska ambassaden i Rom komm Ann-Louice Dahlgren som mötte Gunilla Bandolin, professor vid Konstfack och konstnär/landskapsarkitekt som visade verk på eftermiddagen. 

Lunchrusning, många studenter på plats, inklusive de som studerar nordiska språk

Danska Dorte Skot-Hansen, ansvarig för kulturpolitiska studier i Köpenham, höll en av dagens bästa presentationer där hon talade om hur vi använder offentliga platser och publika rum. Om vikten av mindre planering och mera möjligheter till fria utrymmen och platser där invånare kan blandas, konfronteras och skapa  egna möten. Hon gav en rad goda exempel från Köpenhamn.


Sedan kom framtidsanalytikern Henrik Good Hovgaard från Future Navigator och förklarade de självklara skeedena med intelligens och humor - FROM MORE TO BETTER, väl underbyggda tendenser och teorier
'
Begåvade och humanistiske arkitektekten och designern Aldo Cibic, kom inte fram riktigt med sitt humanistiska budskap och utopiska visioner om samhällen där vi kan leva tillsammans och bygga samhällen, jordbruk och liv tillsammans. Han är långt mera verklighetsanknuten och affärsmässig än vad som framgick här. Roligt att han i pausen bad mig hjälpa honom hitta bra svenska designer till ett av de företag med stål som han jobbar med. Han hade fallit för Folkform i första rummet. Kul!

Dorte Skot-hansen och Aldo Cibic i panelen efter presentationerna

Lunch-samtal mellan italienska arkitekterna Aldo Cibic, Mario Cucinella, norska designern och arrangören Ingrid Apsen Helvik från Ragnarock, Gunilla Bandolin och ego


På eftermiddagen: The relationship between art and ecology, performance och PR-konstnären Jacob Guglsang Mikkelsen, tyska Karina Siegmund bosatt i Dale i Norge, Gunilla Bandolin och Janne Gallen-Kallela-Sirén från Helsinki Art Museum.

Pratglade action Pr-Konstnären Jacob Fuglsang Mikkelsen kunde inte hålla tiden, fortsatte berätta om det ena mera fantastiska projektet efter det andra. Nu slåss vi inte längre mot bison-oxen som i de gamla grottmålningarna, nu slåss vi mot CO2-molekylen! Han har iscenasatt många stora actions som engagerar "vanligt folk". En god kommunikatör och sammanförare. Nedan Pimp my HOPECO 2- E-race med elektriska bilar och folkets fotoprojekt - gör att all action fångas upp i i-phone och googles och formar mönstret CO 2 även på kartan!


Många materialexperiment har sett ljuset långt bort i Dale i Norge där konsnären / designern Karina Siegmund verkar och bor
Gunilla Bandolins skulpturer runtom i världen har blivit naturliga mötesplatser för människor av alla slag. Ibland så populära som i New York, där de tvingats stänga ner en som blivit för populär för drug dealing. Nu har hon ett nytt, oemotståndligt projekt, med flytande vågformationer som kan fästas vid kajer och bli levande mötesplatser permanent eller vid behov. Bravo!

Finske Janne Gallen-Kallela-Sirén förklarade finsk konsthistoria samtidigt som de italienska gudinnorna höll upp taket. 


Finsk ekologisk (?) skogsbränning från gamla tider

I Island finns ingen designhistoria och färdiga föreställningar om hur konst, mode och design ska utvecklas. Det är fritt fram för experiment och utforskande. Unge industridesignern Hafsteinn Juliousson, HAF, visade på växande smycken som nedan. Slimming Chips med olika smaker gjorda av papper och cyklar som generarar ljus till lampor. Väl genomfört, tankeväckande och humoristiskt.Unge modeformgivaren och grundaren av FINOslo, visade hur de jobbar med hållbart mode och nya material, ovan MILK _ ett material uttvunnet från spill-mjölk, nedan bambu. Nygamla material som bara väntar på ytterligare användningsområden.

Dagen avslutades med influgen skönsjungande grönländare Rasmus Lyberth - pure culture


På kvällen tjusigt uppdukad middag för alla inbjuda talare på Superstudio Piú
Inga kommentarer: