fredag 8 oktober 2010

Svenska generalkonsulatet i New York i ny kostym arrangerar designseminarium

 Jodå det finns kvar, svenska generalkonsulatet i New York, om än i ny tappning. Vi var alla mycket upprörda över det huvudlösa beslutet att lägga ned generalkonsulatet i New York när vi först hörde talas om det. Därför var det lugnande nu att med egna ögon se att kirurgsnittet inte skurit bort allt. Man har lämnat en rest kvar, så det kan ju i framtiden faktiskt finnans chanser att växla upp såväl kansli som det kända 600 Park Avenue, Generalkonsulatets Residens, som många New Yorkare ser som synonymt med svenska konsulatet. När generalkonsulatet lades ned, sades samtliga 25 anställa upp och kontoret stängde. Sedan återuppstod ett honorärkonsulat, under en privat affärsmans vingar på 446 Park Avenue, 21 våningar upp i samma byggnad där han själv har kontor. David Dangoor heter den svenske honorärkonsuln. Den dagliga verksamheten sköts idag av 5 lokalanställa och lyder under svenska ambassaden i Washington. Några av den förra staben hade återanställts i den nya formen. Residenset på 600 Park ägs fortfarande av Fastighetsverket, och har tack och lov inte sålts. Det har använts för allmän representation vid olika tillfällen, och kommer nu att genomgå en djup renovering, innan svenske FN-ambassadören flyttar i privatvåningsdelen och den officiella delen åter tas i bruk för allmän representation.

Vi träffade Niklas Arnegren, som ansvarar för kultur och publik programverksamhet. Han är en av dem som flyttat över från gamla staben, och har bott i New York sedan 1998. Han berättade om utmaningarna i att bygga upp den nya verksamheten från scratch, och att de först nu kan börja lyfta blicken och planera framåt. Hans verksamhet lyder nu under kulturrådet på ambassaden i Washington, där Eva Bergquist just efterträtt Mats Widbom på posten. Vi har haft gott samarbete med både Mats på plats och Eva på kulturdepartementet tidigare så det känns tryggt. Niklas, ung, kunnig och sympatisk, berättade om vad de gjort inom designområdet, om närvaron och intresset för svensk design och vad som är på gång. Den 10-11 november ordnar de ett stort seminarium på Cooper-Hewitt Museum och Scandinavia House. NORDIC DESIGN NOW. Ett tema Social Awareness & Sustainability, nästa tema "Design Policy: Lessons Learned", smart upplägg då vi sitter med danskar, norrmän och finnar som alla har långt mera avancerade designpolicies och finasiella medel än vi. Jag kunde inte vara med, eftersom jag är här nu - kan inte ta klippkort på New York. Från Sverige deltar Sam Peters från NoPicNic (som finns representerade i utställningen på Cooper-Hewitt) och Robin Edman från SVID när det gäller designpolicy. Ett samarbetsprojekt mellan de nordiska konsulaten, samtidigt som WHY DESIGN NOW?-utställningen pågår på Cooper Hewitt och Scandinavian House öppnar en nordisk utställning på Scandinavia House den 28 oktober NORDIC MODELS + MODERN GROUND, när de fyller hundra år. En norskproducerad utställning, med konstnärer, arkitekter och designer från hela Norden. Spännande urval, från Sverige Form Us with Love, Front, Monica Förster, Sandra Backlund, Wingårdhs Design och fotografen Lars Tunbjörk.

Vi talade om att våra företagsmedlemmar uttryckt intresse för gemensamma satsningar även i New York, förutom Milano, London och Tokyo. ICFF är den naturliga mässveckan som ligger i maj varje år. 2012 har MoMa stort tema "The Century of the Child" då Sverige skulle kunna hålla sig framme. Likaså återöppnar nog residenset då. Skulle vi inte passa på att göra en svensk manifestation då 2012? Vi får sondera med främjarna i New York, GK, Exportrådet, VisitSweden och Handelskammaren och våra företagspoolare. Vad tror ni?

Välkommen till Svenska generalkonsulatet med nybakade vetebullar från Svenska Kyrkan

 Kulturansvarige Niklas Arnegren med medarbetare och praktikanten Anna Magnusson som rest upp från Washington DC för att följa verksamheten i New York

Kultur- och informationsavdelningen

Inga kommentarer: