onsdag 13 oktober 2010

Inga överraskningar i Kulturbudgeten, Svensk Form fortsätter på 2,7 miljoner

Tyvärr inga överraskningar i Kulturbudgeten när det gäller designområdet. Det stod i SvD under rubriken mer design, dvs att Arikitekturmuseet, Nationalmuseet och Statens Konstråd skulle samverka mera... Men nya pengar verkar det inte finnas. Sedan vårt mötesplatsuppdrag flyttats över till Arkitekturmuseet får Svensk Form får 2,7 miljoner för att främja Svensk Design i Sverige och Internationellt. Intressant att jämföra med statligt stöd som våra nordiska kollegor får per år. Här några siffror som vi nyligen tog fram:
  
Svensk Form 2,7 miljoner från Kulturdepartementet  (5 anställda)
Norsk Form  27,2 miljoner NOK+ 6,6 miljoner t projekt (23 anställda + 8 projektanställda)
Norsk Designråd 26 miljoner NOK
Designforum Finland 685.000 € 
Danskt designcenter 15-20 miljoner SEK ( 55 fast anställda + 18 volontärer)

I Danmark undertecknades en Offentlig Designpolicy 2007 av näringsministern med en tydlig handlingsplan. Inom ramen för den har man bland annat genomfört en satsning om 40 miljoner danska kronor för att göra en utställning Danish Edge, en fyraårssatsning för att marknadsföra det senaste inom design, konsthantverk och arkitektur.  Designutmärkelsen INDEX med internationell räckvidd.


Helsingfors är designhuvudstad år 2012, och organisatörerna har fått en budget om 120 miljoner kronor för genomförandet. Inga kommentarer: